Nagyvilág

A szlovák belügy idegenként tekint a kettős állampolgárokra

Ezért le kell adniuk személyes okmányaikat, és tartózkodási engedélyt kell kérniük, vagy háromezer eurós pénzbírságot kockáztatnak.

A Szlovákiában elő, de külföldön állampolgárságot szerzett polgárokra az idegenrendészeti törvény vonatkozik a szlovák belügyminisztérium álláspontja szerint – írta az Új Szó. A belügynél a kormányhivatal emberi jogok és egyenlő bánásmód főosztálya érdeklődött afelől, hogy miként járnak el azokkal szemben, akik elismerték, hogy felvették más ország állampolgárságát – írta a szlovákiai magyar napilap.

“Aki ezt megtette, és továbbra is itt él, az a belügy értelmezése szerint ugyanolyan idegennek számít, mint aki külföldről költözött ide” – mondta a lapnak Petőcz Kálmán, a főosztály igazgatója. Ezért az idegenrendészeti törvény rendelkezései vonatkoznak rá, tehát például 90 napot meghaladó ittlét után be kell jelentkeznie a rendőrségen, kérvényeznie kell a tartózkodási engedélyt.

A belügy által kidolgozott törvénymagyarázatban az áll, hogy aki felveszi más ország állampolgárságát, annak ezt a tényt haladéktalanul jelentenie kell a lakhelye szerinti körzeti hivatalnak, amely az információt továbbítja az illetékes intézményeknek, például a társadalombiztosító intézetnek vagy a rendőrségnek.

“A lényeg az, hogy aki felveszi más ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot, külföldi állampolgárrá válik, köteles visszaadni a személyi igazolványát és az útlevelét” –- mondta Jozef Simko, a belügy közigazgatási főosztályának vezetője.

“Ha nem jelenti be a változást, akkor bizonyára tudja, hogy kihágást követ el, amiért akár háromezer eurós pénzbírságot is kaphat. Az állampolgársági törvény nem szakácskönyv, hogy pontosan meg kellene benne határozni az egyes lépéseket. Elég, hogy rögzíti, mikortól veszíti el az érintett a szlovák állampolgárságát” -– mondta az Új Szó szerint az ülésen Olga Plisnáková, a belügyminisztérium általános belső igazgatási főosztályának vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik