Külföld

Megtört az ETA 700 tagja

admin
admin

2011. 09. 24. 15:23

Közleményben lemondott az erõszak alkalmazásáról a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet spanyolországi, illetve franciaországi börtönökben raboskodó hétszáz tagja, mert úgy ítélik meg, hogy így könnyebben elérik a baszk függetlenséget.

A foglyok egyúttal amnesztiát kértek maguknak az illetékes kormányoktól.

A péntek éjjel kiadott közlemény megfigyelõk szerint egy újabb ösztönzõ az ETA-nak arra, hogy feloszlassa magát. A madridi kormány szombaton figyelemreméltónak, de elégtelennek nevezte a kezdeményezést.

A közleményt aláíró, bebörtönzött ETA-tagok egyúttal csatlakoztak ahhoz a korszakos jelentõségû megállapodáshoz, amelyet tavaly év végén kötöttek egyes szakadár baszk pártok – fõleg azok, amelyek az ETA betiltott politikai szárnyának, a Batasunának a maradékából alakultak meg -, és különbözõ polgári csoportok: E megállapodás szerint a baszk függetlenséget békés eszközökkel, nem pedig terrorcselekményekkel kell elérni.

A foglyok azonban odáig nem mentek el közleményükben, hogy szorgalmazzák a ETA feloszlatását, amit pedig Madrid követel. Viszont megismételték azokat a hagyományos követeléseket, amelyeket a spanyol kormány elutasít, például, hogy a baszkok hadd döntsék el maguk: elszakadnak-e vagy továbbra is Spanyolországhoz tartoznak.

Az ETA a hatvanas évek vége óta több mint 800 embert ölt meg akcióiban, melyeknek az volt a célja, hogy rákényszerítse a kormányt: engedjék a független Baszkföld létrehozását. A szervezet tavaly szeptemberben tûzszünetet, majd idén januárban végleges fegyverszünetet hirdetett, és kijelentette: hajlandó lehetõvé tenni, hogy azt nemzetközi megfigyelõk ellenõrizzék. A spanyol kormány azonban elutasította az ajánlatot, mondván, hogy nem szerepel benne a szervezet teljes lefegyverzése.

Mindettõl függetlenül az ETA az utóbbi években meggyengült, mert számos tagját elfogták, és több fegyverraktárát felszámolták Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában is.

A madridi kormány szóvivõje példa nélkülinek nevezte szombaton a foglyok közleményét. “Fontos, figyelemreméltó lépés, de még nem az, amelyet általában a társadalom és a kormány vár, mert nem pontosan körülírt, és nem azt jelenti be, hogy az ETA-nak vége” – mondta José Blanco.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.