Nagyvilág

Történelmi tárgyalás kezdődött Izlandon

A válságkezelés elmulasztása miatt ül a vádlottak padján a volt miniszterelnök egy olyan különbíróság előtt, amelyet még sohasem hívtak össze.

Megkezdődött Geir Haarde volt izlandi miniszterelnök pere hétfőn egy különleges bíróság előtt, amely azt vizsgálja, milyen (büntetőjogi) felelősség terheli a politikust amiatt, hogy kormányzása idején, 2008-ban nem akadályozta meg az ország pénzügyi rendszerének összeomlását; a védőügyvédek a vádak ejtését kérték.

A per megkezdésével a szigetországban először ült össze a Landsdomur, az a különleges bíróság, amelyet még 1905-ben hoztak létre a bűncselekményekkel vádolt miniszterek fölötti ítélkezésre. Az izlandi parlament tavaly szeptemberben döntött arról, hogy a volt kormányfőnek bíróság előtt kell felelnie a vétkes mulasztás vádja miatt a 2008-as pénzügyi összeomlással kapcsolatban. A törvényhozás az előző kabinet három másik tagjáról (a külügyminiszterről, a pénzügyminiszterről és a kereskedelmi miniszterről) is szavazott, de őket végül nem vonják jogilag felelősségre.

A 60 éves Haarde felesége oldalán, a jelek szerint nyugodt hangulatban jelent meg a Landsdomur előtt, meghallgatása két órán át tartott. A politikus ártatlannak vallotta magát a terhére rótt vádakban, amelyekben ha bűnösnek találják, akár két évnyi szabadságvesztésre is ítélhetik. Döntés három héten belül várható.

A védőügyvédek a vádak ejtését kérték, arra hivatkozva, hogy az ügyben nem teljesül a törvény előtti egyenlőség. Az ügyvédek szerint az izlandi parlament megsértette a szigetország törvény előtti egyenlőséget előíró alkotmányát azzal, hogy “mindössze egyetlen személy ellen emelnek vádat önkényes alapon, objektív megalapozottság és jogi érvek nélkül”. A védők az ügyész lecserélését és a vizsgálat érvénytelenítését is kérték, hangsúlyozva, hogy az ügyben nem folytattak le valódi bűnügyi vizsgálatot, a vádirat nem világos, a vádpontok nem elég pontosak.

Sidrigur Fridjonsdottir ügyész viszont úgy vélte, Haarde bármikor nyilatkozatot tehetett volna a nyomozók előtt. Megjegyezte, hogy ebben az ügyben az eljárás meglehetősen különbözik az általánosságban vett büntetőperekétől, de úgy vélte, semmilyen módon nem sérti a Landsdomurra vonatkozó jogszabályokat.

Haarde 2009 januárjában, betegség miatt mondott le tisztségéről, pár hónappal a 2008. októberi pénzügyi vihar után, amely tönkretette a szigetország bankjait. Azt vetik a szemére, hogy nem hozta meg időben a szükséges intézkedéseket a válság ellen, s emiatt sokan elveszítették a munkájukat vagy a megtakarításaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik