Nagyvilág

Megkezdődött a volt francia elnök korrupciós pere

Jacques Chirac ellen azért folyik eljárás, mert feltételezések szerint fiktív állásokra fizetett ki közpénzeket, amikor még Párizs polgármestere volt.

Megkezdődött hétfő délután Jacques Chirac volt francia elnök korrupciós pere, de a 78 éves politikus egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg a párizsi bíróságon.

Chirac ellen “közpénzek elsikkasztása” miatt folyik eljárás, ugyanis a feltételezések szerint fiktív állásokra fizetett ki állami pénzeket, amikor Párizs polgármestere volt 1977 és 1995 között. A valójában nem létező munkákért járó fizetéseket pártjának tisztségviselői kapták meg. Az exelnök tagadja, hogy bűnös lenne. A per márciusban egyszer már megkezdődött, de akkor rögtön elnapolták. Ha Chiracot elítélik, akár 10 év börtönt is kaphat.

Chirac hétfőn egy levélben – súlyos neurológiai problémáit tanúsító orvosi papírjait mellékelve – arra kérte a bíróság elnökét, hogy az eljárás során ügyvédei képviselhessék, mivel “nem képes részt venni a meghallgatásokon”. A bíróság hétfőn mérlegelte az exelnök kérelmét, és úgy döntött, Chirac távollétében is folytatódni fog az eljárás, az ügy érdemi tárgyalása kedden kezdődik meg.

A volt államfő egészségi állapota az elmúlt hónapokban nagyon sokat romlott veje, Frédéric Salat-Baroux szerint és már memóriájával sincs minden rendben, ezért “nem vehetne részt az eljárásban méltó és emberséges módon”.

Chirac 1968 óta volt jelen a francia politikai élet élvonalában, az elnöki posztot 1995 és 2007 között töltötte be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik