Nagyvilág

Helyreállt a rend a német légi közlekedésben

Németországban napközben négyszázötven repülőjáratot töröltek a héten kitört izlandi vulkán hamufelhője miatt.

Csütörtökön az európai légiirányítók már nem számítanak zavarra a kontinensen. A brüsszeli székhelyű ügynökség korábban szerdára ennél is több járattörlést jósolt, a korábbi hírei hétszáz gép kényszerű földön maradásáról szóltak. A közlemény szerint leginkább az észak-németországi területek az érintettek, a járatok többsége Bréma, Hamburg vagy Berlin repülőterére tartott volna. Egy átlagos napon Brémából 120, Hamburgból 480, Berlinből pedig 530 járat indul. Az Eurocontrol a londoni Vulkáni Hamu Tanácsadó Központra hivatkozva azt közölte, hogy a hamufelhő várhatóan éjjelre szerteoszlik.

Prága nem tervez különösebb intézkedéseket a legi közlekedésben

Míg korábban azzal számoltak, hogy a hamufelhő szerda este nyolc körül éri el Csehország területét, a meteorológusok újabb jelentése szerint a felhő már délután az ország területe fölé érkezik, s estig gyakorlatilag minden régiót elér a légszennyeződés.

“A por koncentrációja a felhőben csekély, ezért nincs szükség azonnali intézkedésre” – olvasható a válságstáb közleményében. Eszerint a helyzet a következő két nap alatt nem fog megváltozni.

Egyelőre nem tud hazautazni az a 85 magyar utas

Az utasok szerda délelőtt indultak volna a svédországi Göteborgból Magyarországra. Róna Márta, a Malév kommunikációs vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: ha kitisztul a légtér, délután megpróbálnak gépet indítani értük. Szállásukról addig a Malév gondoskodik.

Túl vagyunk a nehezén – fogalmazott Johanna Sigurdardottir izlandi kormányfő szerdán a szombati vulkánkitörést követően kialakult, és Európa légiközlekedését megbolygató helyzet kapcsán. Geológusaink szerint a vulkánkitörés napról napra gyengébb lesz, így a környező országokat sújtó, hamufelhő okozta problémák gyorsan megoldódnak – idézte a miniszterelnököt a Associated Press hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik