Nagyvilág

Csehország felé tart a hamufelhő

Prága nem tervez különösebb intézkedéseket a legiközlekedésben, Berlin pedig hamarosan feloldhatja a korlátozásokat.

Túl vagyunk a nehezén – fogalmazott Johanna Sigurdardottir izlani kormányfő szerdán a szombati vulkánkitörést követően kialakult, és Európa légiközlekedését megbolygató helyzet kapcsán. Geológusaink szerint a vulkánkitörés napról napra gyengébb lesz, így a környező országokat sújtó, hamufelhő okozta problémák gyorsan megoldódnak – idézte a miniszterelnököt a Associated Press hírügynökség.

Az európai légiközlekedési irányítók korábban azzal számoltak, hogy hozzávetőlegesen 700 európai járatot kell majd törölni a minap kitört Grimsvötn vulkán nyomán keletkezett hamufelhő miatt, ám tűzhányóval kapcsolatos bíztató jelentések arra engednek következtetni, hogy csütörtökre helyreállhat az európai légiközlekedés.

Csehország felé tart

Míg korábban azzal számoltak, hogy a hamufelhő szerda este nyolc körül éri el Csehország területét, a meteorológusok újabb jelentése szerint a felhő már délután az ország területe fölé érkezik, s estig gyakorlatilag minden régiót elér a légszennyeződés.

“A por koncentrációja a felhőben csekély, ezért nincs szükség azonnali intézkedésre” – olvasható a válságstáb közleményében. Eszerint a helyzet a következő két nap alatt nem fog megváltozni. Meteorológusok szerint a hamufelhő csütörtökön az esti órákban elhagyja Csehország légterét. Szerda reggel a cseh hatóságok még azt közölték: a repülőtereken várhatóan járatokat kell törölni, s korlátozni kell a forgalmat is.

“A hamufelhő kelet felé mozog, s számításaink szerint este nyolc óra körül éri el Csehország területének mintegy negyedét. A felhő maximálisan 6000 méter magasban van, tehát a nagy repülőgépek Csehország feletti átrepülését nem szükséges korlátozni” – közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet (CHMÚ) munkatársa kora reggel a közszolgálati televízióban. Hozzátette: a csehországi repülőtereken ugyanakkor reálisan számolni kell a le- és felszállások korlátozásával, sőt a légikikötők bezárását sem lehet kizárni.

Berlin mindenre felkészült, a britek lazíthatnak

Szerda délutánra feloldották a légtérzárlatot a legnagyobb észak-németországi, valamint a berlini repülőtereken, a káosz azonban nem szűnt meg.A korlátozásokat kora reggel, illetve a délelőtt folyamán léptették életbe Bréma és Hamburg légikikötőjében, valamint Berlin két nemzetközi repülőterén, Tegelen, és Schönefelden. A hatóságok közlése szerint immár valamennyi érintett repülőtér fogad, illetve indít gépeket.

Berlin korlátozása korábban az  északi reptereket érintette: elsősorban a brémai és a hamburgi légikikütőket – tudta meg reptéri forrásokból a BBC brit közszolgálati hírtelevízió. A BBC berlini tudósítója arról számolt be, hogy a német közlekedési hatóságok a hamufelhő esetlegeges veszélyeire figyelmeztettek.

Tizenegy órakor lezárták  a magyarországi utasforgalmat is érintő berlini repülőtereket, Tegelt és a Schönefeldet. A német légiforgalmi hatóság közölte: a két légikikötő várhatóan 14 órakor ismét megnyílik a forgalom előtt. A legnagyobb német nemzetközi repülőtér, a frankfurti, valamint a dél-németországi müncheni repülőtér lezárásáról nem volt szó. Az illetékes hatóságok hangoztatták ugyanakkor, hogy a helyzet óráról órára változhat.

Egyelőre nem tud hazautazni az a 85 magyar utas, aki szerda délelőtt indult volna a svédországi Göteborgból Magyarországra. Róna Márta, a Malév kommunikációs vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: ha kitisztul a légtér, délután megpróbálnak gépet indítani értük. Szállásukról addig a Malév gondoskodik.

Szerdán Nagy-Britanniában jelentősen javult a helyzet. A skóciai repülőterek ismét fogadnak és indítanak járatokat, miután az éjszakai órákban az Izland felől érkezett hamufelhő elhagyta a szigetország légterét. Problémát csak a Németországba tartó járatok okoztak. Az északnémet légteret ugyanis reggel lezárták, így például a British Airways társaság kénytelen volt lemondani Londonból Hamburgba közlekedő járatát. A Ryanair légitársaság pedig bejelentette, hogy a kora délutáni órákig törli brémai, lübecki és magdeburgi járatait.

Az Európai Légiirányítási Ügynökség (Eurocontrol) korábbi előrejelzése szerint a hamufelhő áthalad majd Dánia, Norvégia és Svédország felett, ám ez kevéssé érinti majd a helyi járatokat. Frasnciaország egyelőre nem tervez a németországihoz hasonó intézkedéseket.

Kedden mintegy félezer járatot töröltek Európa- szerte az izlandi tűzhányó szombati kitörését követően, körülbelül egy évvel azután, hogy a szintén izlandi Eyjafjöll vulkán közel egy hónapra megbénította az európai légi forgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik