Nagyvilág

A vulkán szomszédságában hidegvérrel fogadják az apokaliptikus jelenetet – RIPORT

Jégtömbök ezrei úsznak a sötét hamu borította folyón, amelynek közelében ver az Európa nagy részét két napja megbénító izlandi vulkán szíve.

Az apokaliptikus tájba beleveszve, a kitöréstől néhány kilométernyire fekvő Hvolsvollur falu közelében rendőrautó torlaszolja el az Eyjafjallajökull gleccserhez vezető utat. A kitörést kísérő vastag füstöt eltakarják a felhők.

Csak néhány turista merészkedik erre, közöttük a 62 éves amerikai Joan Ellis. A repülőjáratok leállítása miatt lányával a szigeten rekedt, de nem aggódik.

“Nem tudom, mikor tudunk elutazni… azt remélem, hogy maradnunk kell még!” – mondja a gleccser aljánál zuhogó vízesést csodálva.

Egy közeli híd csodával határos módon túlélte a kitörés megolvasztotta gleccser okozta árvizet, amely miatt a három napja tartó riadókészültségben már kétszer evakuáltak közel 800 lakost.

A gleccsertől tizenöt kilométernyire délnyugatra fekvő Buland tanyán Gudny Halla Gunnlaugsdottir csak hálát adhat az 1920-as években épült falaknak: ellenálltak a lávakitörésnek, megvédték a földeket és a farmját. “Akkoriban még tudtak építkezni” – jegyezte meg.

Gunnslaugsdottir asszonyt és a családját egy szomszédos vulkán, a Fimmvorduhals kitörésekor négyszer evakuálták március 21-én, még ha nem is voltak soha közvetlen veszélyben, és a kitörés nem hagyott nyomot a tanyán.

“Ha nem lenne ez a médiafelhajtás, senki meg se mondaná, hogy vulkánkitörés van” – mondta, miközben a vulkáni hamufelhőt kelet felé sodró szél irányával szemben álló háza felett kéken csillog az ég.

Nem ő az egyetlen, aki megőrizte a hidegvérét: a kitörés kezdete óta egyelőre minden nyugodtan zajlik – mondta Kjartan Thorkelsson helyi rendőrfőnök, aki a szerda óta végrehajtott két evakuálást irányította.

“Nincs pánik” – mondta. Az emberek tudják, mi a teendőjük, mert előre megmondtuk nekik – tette hozzá.

Némi aggodalmat kelt viszont egy alvó óriás, a néhány kilométerre északabbra található, jóval nagyobb és a geológusok szerint veszélyesebb Katla vulkán, amely utoljára 1918-ban tört ki. Még ha nem mutatja is vulkáni tevékenység jelét, az izlandiak tudják, hogy az Eyjafjallajökull első kitörése után egy vagy két évvel a Katla is követte a példát.

Gudny Halla Gunnlaugsdottir szerint nem az az igazi kérdés, hogy kitör-e, hanem az, hogy mikor. “Akkor aztán tényleg gond lesz” – mondja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik