Nagyvilág

Általános káosz a légiközlekedésben az izlandi vulkánkitörés miatt

Magyarországon is megnőtt a vasúti forgalom Németország és Prága irányába.

A hamuval telt felhő még olyan távoli országokban is éreztette a hatását, mint Izrael, Kenya, vagy éppen Sierra Leone.

A légi kapcsolatok megbénulása számos területen szokatlan jelenségeket produkált. A New Yorkban rekedt Jen Stoltenberg norvég miniszterelnök például iPadet vásárolt, és a szupermodern számítógép segítségével tengeren túlról irányítja kormányát. Hasonló távirányítás érvényesül Németországban is, mivel az Egyesült Államokból hazatérő Angela Merkel kancellár Lisszabonban rekedt.

Öt sebesült német katona és Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter Törökországban várja, hogy újból beinduljon a légiközlekedés, és hazajussanak Németországba.

Iraknak le kellett mondania arról, hogy ünnepi külsőségek között indítsa el húsz év szünet után az első Bagdad-London légijáratot.

Franciaországban péntek volt a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap, s Párizsban, illetve környékén már egyetlen szabad bérbevehető személygépkocsi sincs. A nagy sebességű francia vonatok is csak részben jelentenek megoldást a vakációra indulóknak, mivel a vonatvezetők egy része sztrájkol.

Jó ideje betervezett életmentő szervátültetések maradnak el, mert több létfontosságú szervet – például a szívet, a májat, a tüdőt – gyorsan, rendszerint repülővel kell célba juttatni, jelenleg viszont csak gépkocsival lehet szállítani.

Afrikában is éreztette hatását a vulkánkitörés. Sierra Leonéból nem tudtak Hágába utazni azok, akik jelen szerettek volna lenni a háborús bűnökkel vádolt, a Sierra Leone-i polgárháborúban a lázadókat fegyverrel támogató Charles Taylor egykori libériai elnök bírósági tárgyalásán.

Madridban a Görögország adósságairól tárgyaló EU-pénzügyminiszterek nem tudtak teljes létszámban megjelenni. A tanácskozást Belgium, Dánia, Írország és Svédország képviselőjének távollétében tartják meg.

Hiányos a 70. születésnapját ünneplő Margit dán királynő fogadásán megjelentek névsora is. János Károly spanyol király és felesége, Sophia, Olafur R. Grimsson izlandi államfő, Fülöp belga trónörökös és a felesége, s a svéd és a norvég uralkodó is lekéste az ünnepi program első, csütörtöki felét.

Bajban vannak a holland virágkereskedők, mert megrendelt árujuk egy része Kenya és Izrael repülőterein hervad. Szerencsére az exportban nem tett kárt a természeti csapás, mivel a tulipánszezon már túljutott a csúcspontját, s Hollandiából főleg vonaton és közúton szállítanak külföldre virágot.

Magyarországon megnőtt a Németország és Prága felé tartó vasúti utasforgalom

A MÁV meghosszabbította a nemzetközi pénztárak nyitva tartását a kelenföldi, a nyugati és déli pályaudvarokon. A keleti pályaudvaron egyébként is éjjel-nappal nyitva vannak a nemzetközi jegypénztárak is.

A MÁV-START menetjegyirodája – amely hét végén egyébként zárva szokott lenni – Budapesten, az V. kerület József Attila utcában rendkívüli nyitva tartással szombaton is 9-től 18 óra között várja az utasokat.

A vasúttársaság folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi forgalmat, a helyjegyfoglalásokat, és a lehetőségekhez igazítva megerősítve, több kocsival közlekedteti a szerelvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik