Nagyvilág

Orbántól kért segítséget a lengyel kisebbség

Levélben fordultak a magyar miniszterelnökhöz mint az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnökéhez a Litvániában élő lengyelek, hogy vesse fel problémáikat.

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap internetes kiadásában azt írta, hogy a levél a litvániai lengyelek “hatalmas kétségbeeséről” tanúskodik.

A litvánia lengyelek – akik több százezren vannak, és egyes területeken, főleg Vilnius környékén többséget alkotnak – évek óta panaszkodnak a litván hatóságok diszkriminációja miatt, felpanaszolják egyebek között, hogy nem írhatják le nevüket a lengyel írásmód szerint. Minden igyekezetük ellenére helyzetükben nem történt javulás, viszont a valaha konföderációt alkotó két szomszédos ország kapcsolatai jelentősen romlottak.

A dokumentum a lengyel kisebbség megoldatlan problémái között említi a Vilnius környéki termőföldek visszaadásának kérdését, és az idén márciusban elfogadott oktatási törvényt, amely “rikító példája a nemzeti kisebbségek jogai semmibevételének a hatóságok részéről”. A litvániai lengyelek szerint Orbán mint az EU soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke síkraszállhatna a litvániai lengyelek jogaiért az uniós fórumokon. Magyarország után az idei második félévben Lengyelország veszi át az EU elnökének tisztét, és az uniós hagyományoknak megfelelően az EU Tanács elnökének “nem illik” túlságosan hangsúlyosan fellépni saját érdekei védelmében – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik