Külföld

Minden reaktornál sugárszennyezett a tenger

admin
admin

2011. 03. 28. 09:49

Magas a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukushima-1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is, amelyek nem szenvedtek nagy károkat a március 11-i japán földrengésben és szökőárban.

Az ötös és hatos reaktortól mindössze harminc méternyire a radioaktív jód szintje a vízben 1150-szer haladja meg a határértéket. Mindeddig az atomerőműtől délre, a megrongálódott egyes, kettes, hármas és négyes reaktor mellett vettek mintát a tengervízből, s vasárnap ott a jód-131-es izotópjának a mértéke kétezerszerese volt a határértéknek.

Továbbra sem tisztázott azonban, hogy mitől ugrott meg a sugárzás mértéke a második reaktorblokk turbinacsarnokának vizében. A fukusimai erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) szerint lehetséges, hogy megrepedt a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült burok (konténment), és onnan szivárog a radioaktív víz a szabadba. A japán atomenergia-biztonsági ügynökség szakértői úgy vélekedtek, kicsi a valószínűsége a védőburok közvetlen sérülésének, ugyanakkor minden lehetőséget figyelembe vesznek.

Az atomerőmű kettes reaktorblokkjának épületében lévő víz radioaktív szennyezését a pihentetett fűtőrudak okozhatják – vélekedett Tokióban tartott sajtóértekezletén Edano Jukijo japán kormányszóvivő. Közlése szerint a megemelkedett radioaktivitás az átmenetileg pihentetett üzemanyag rudaktól származhat, amelyek szennyezhették a reaktor hűtéséhez használt, s az épületben felgyülemlett vizet.

Edano tájékoztatása azt valószínűsíti, hogy nem sérült meg a reaktorburok, a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült “doboz” (konténment). A japán kormányszóvivő szerint ez a radioaktivitás elsősorban a reaktorépületen belül maradt, s arról kell gondoskodni, hogy az épületben lévő, sugárszennyezett víz ne szivároghasson a talajba vagy a tengerbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.