Nagyvilág

Nem nőtt a sugárzás az EU-ban

Nincs közvetlen hatása a Japánban történt földrengésnek az Európai Unióra, az Európai Bizottság tájékoztatása szerint egyetlen tagállamban sem mértek megemelkedett sugárzást - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A magyar elnökség felkérte a bizottságot, hogy a találkozón adjon tájékoztatást az eddigi eseményekről, különös tekintettel az atomerőművek biztonságára – mondta Fazekas sándor az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek találkozója előtt.

Günther Oettinger energiaügyi biztos kedden találkozik a 27 tagállam nukleáris biztonságért felelős hatóságainak és az erőműveknek a képviselőivel, és tájékozódik az eddigi intézkedésekről. Ezen információk alapján dönt majd az elnökség arról, hogy milyen további lépések szükségesek – szögezte le Fazekas Sándor.

Nem hat Magyarországra a japán robbanás

Nincs hatással a Japánban március 11-én történt földrengés Magyarország háttérsugárzására, a hétfői mérés alapján az a sokévi átlagnak felel meg – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A szervezet közleménye szerint, bár a Japánban bekövetkezett földrengés “nagyon alacsony valószínűséggel hathat a magyarországi sugárzási viszonyokra”, a katasztrófavédelem mégis kiemelt figyelmet fordít az ország környezeti sugárzásának ellenőrzése. A mérési adatokat rendszeresen közéteszik az OKF honlapján, a www.katasztrofavedelem.hu címen.

Az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) az olyan sugárzások esetleges jelenlétét, erősségét méri, amelyeket egyetlen szervünk sem érzékel, de amelyeknek a szervezetre gyakorolt hatása olykor mégis megjelenik. Magyarországon a természetes háttérsugárzás mértéke 60-160 nanoszívert per óra (nSv/h) körül ingadozik. Amennyiben a háttérsugárzás egy mérőállomáson meghaladja a 250 nSv/h figyelmeztető szintet, az állomás erről automatikusan jelzést küld a 24 órás ügyeleti szolgálatban működő központba.

Magyarország is segítséget ajánl fel a Japánban bekövetkezett földrengés következményeinek felszámolásához: az OKF hét helyszíni monitorozó csoportot küldene a térségbe, összesen 16 embert, “elsősorban sugárzásmérés, orvosi és lakosságvédelmi tanácsadási feladatok ellátására, valamint magyarországi szolgáltatásként egésztest-számlálást, és vérmintákból biodozimetriai vizsgálatok elvégzését vállalnánk”. A magyar szakértők a japán kormány döntésére várva készen állnak az indulásra – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik