Nagyvilág

Elítélte a médiatörvényt az Európai Parlament

Az Európai Parlament (EP) a magyar médiatörvényt kifogásoló határozatot szavazott meg csütörtökön Strasbourgban.

A határozatot a szocialista, liberális, zöldpárti és radikális baloldali frakció közösen kezdeményezte, de megszavazta azt – a Fideszt is magában foglaló, legnagyobb frakcióval rendelkező – néppárt néhány képviselője is.

A csütörtökön elfogadott európai parlamenti határozat a magyar kormányt szólítja fel a médiatörvény felülvizsgálatára európai szervezetek kritikáit is figyelembe véve, de emellett felkéri az Európai Unió tulajdonképpeni kormányaként működő Bizottságot is arra, hogy tegyen javaslatot egy sajtószabadságot és médiapluralizmust védő uniós irányelvre. Az EP arra is felszólítja Magyarországot, hogy helyezze hatályon kívül és ne alkalmazza azokat a passzusokat, amelyek európai jogszabályok vagy egyezmények “betűjével vagy szellemével” összeegyeztethetetlenek.

Az állásfoglalásban a parlament felszólítja Magyarországot a médiairányítás függetlenségének visszaállítására és sürgeti, hogy “vessenek véget a véleménynyilvánítás szabadságára és a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó állami beavatkozásnak”.

A parlament állásfoglalásában szó esik az Európai Bizottság és a magyar kormány között az elmúlt hónapokban folytatott egyeztetésekről, és üdvözli azt, hogy ennek hatására a budapesti törvényhozás összhangba hozta a jogszabályt az uniós jogszabályokkal és szerződésekkel. Amiatt viszont sajnálkozik, hogy az Európai Bizottság csak korlátozott módon vizsgálta a törvényt.

A parlamenti határozatot a 736 képviselőből 316 támogatta, 264-en ellene szavaztak, 33-an tartózkodtak, 123-an pedig nem vettek részt a szavazáson. A határozat értelmében komoly aggodalmak vetődnek fel a médiapluralizmussal és sajtószabadsággal kapcsolatban több más uniós tagállamban is, így Olaszországban, Bulgáriában, Romániában, Csehországban és Észtországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik