Nagyvilág

EP-mandátumokat veszíthet Magyarország

Négy európai parlamenti mandátumot veszítene Magyarország egy készülőben lévő állásfoglalási tervezet értelmében.

A Bruxinfo.hu hírportál értesülése szerint Andrew Duff brit liberális képviselő választási reformtervezete 2014 után a jelenlegi 22-ről 18-ra csökkentené a magyar EP-mandátumok számát. Az angol matematikusok által kiszámított mandátumallokációs formula eredményeképpen 16 közepes méretű uniós tagállam kapna kevesebb parlamenti helyet.

A Bruxinfo.hu közölte: a terv megvalósulása esetén négy helyet veszítenének a belgák, a portugálok, a csehek és a görögök is, Németország kivételével jól járnának viszont a nagyok. Franciaország a mostani 74 helyett 82-őt, Nagy-Britannia 73 helyett 79 mandátumot nyerne el, de több hellyel gazdagodna Lengyelország is.

A hírportál rámutatott ugyanakkor: habár a Lisszaboni Szerződés értelmében az EP-nek jogában áll javaslatokkal előállni a választási rendszer reformjával kapcsolatban, a végső szót mégis egy kormányközi konferencián mondják majd ki, így az agyhangú szavazás könnyen kudarcba fulladhat.

Az EP alkotmányügyi szakbizottsága áprilisban, a Parlament plenáris ülése májusban szavaz az állásfoglalásról – tudta meg a Bruxinfo.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik