Nagyvilág

Líbia – Az ország nyugati részét már az ellenzék uralja

Líbia nyugati részén teljesen eltűntek a hivatalos zöld zászlók, s már mindenhol a Moammer Kadhafi elleni mozgalom piros-fekete-zöld, közepén félholddal és csillaggal díszített lobogóit látni.

A felkelés lobogója megegyezik az Olaszországtól 1951-ben függetlenné vált Líbia első nemzeti lobogójával, amelyet 1977-ben Kadhafi zöld zászlóval váltott fel.

“Négy napja, hogy Kadhafinak vége!” – ezzel fogadtak minket a líbiaiak, amikor sikerült átlépni az egyiptomi-líbiai határt – mondta el telefonon Al Ghaoui Hesna, arról tudósítva, hogy a határátkelés különösebb gond nélkül zajlott. Az egyiptomi oldalon volt némi adminisztráció, a líbiain viszont semmilyen vízumot nem kértek. A líbiai katonák örömmel fogadták a külföldi stábot, a levegőbe lövöldöztek, és csak azért állítottak meg az újságírókat, hogy lefotózzák őket az új zászlókkal.

Az MTI Hírcentrumának munkatársai találkoztak egy az egyiptomi-líbiai határon rekedt bangladesi csoporttal. Mint megtudták, mintegy négyezren várnak arra, hogy a kormányuk végre tegyen valamit értük. Van, aki 4-5 napja rostokol a határon, sokuknak nincs mint enniük, szomjaznak és nagyon fáznak. Egy épületben egymás hegyén-hátán fekvő, a továbbjutás lehetőségére váró embereket láttak a tudósítók.

A határ után, útban Líbia belseje felé azt tapasztalták, hogy nyugodt a hangulat. Néhol láttak ugyan tankokat, de mellettük nem egyenruhás, hanem polgári ruhás fegyveresek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik