Nagyvilág

Líbia – bezárt a francia nagykövetség is

A líbiai közbiztonsági helyzet romlására hivatkozva a francia külügyminisztérium szombat este felfüggesztette nagykövetsége tevékenységét Tripoliban.

Bernand Valero külügyi szóvivő vasárnap kiadott közleménye szerint az orosz kormánnyal történt megállapodás értelmében Párizs a francia érdekek védelmét a líbiai orosz nagykövetségre bízta. A Líbiában maradt állampolgárokat is hazaszállítják, ha a a későbbiekben úgy döntenek. A közleményben nem szerepel, hogy hány francia állampolgár maradt Líbiában.

A hazatért diplomaták elmondása szerint Tripoliban nagyon feszült a hangulat: üresek az utcák, a boltok zárva tartanak, az emberek napközben nem mernek előjönni, csak esténként merészkednek ki az utcára, és ilyenkor lehet lövéseket hallani. Utcai harcokat saját szemükkel azonban a diplomaták nem láttak. Más francia beszámolók arról szólnak, hogy a rezsimhez hű “fegyveres bandák” utalják az utcákat Tripoliban. Rendszám nélküli terepjárókon járják a várost és egyfajta polgárőrségként tartanak rendet.

Franciaországhoz hasonlóan Nagy-Britannia és Kanada is felfüggesztette szombaton diplomáciai tevékenységét Tripoliban, és a nagykövetségeken dolgozó állampolgárait hazaszállította Líbiából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik