Nagyvilág

Tálas: nincs forradalom Egyiptomban

Klasszikus értelemben vett forradalomról nem beszélhetünk Egyiptomban, de az ott zajló események mégis jelentős változásokat hozhatnak az állam vezetésében - mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Duna Televízióban.

Naivitás lenne azonban azt hinni, hogy az autokratikus rezsim helyébe egycsapásra demokrácia léphet – folytatta az elemző, aki Rostoványi Zsolt Közel-Kelet szakértővel a Közbeszéd című műsorban elemezte a kialakult egyiptomi helyzetet. El-Baradei egyiptomi ellenzéki vezetőt inkább átmeneti, de lehetséges fontos szereplőnek tekinti a Közel-Kelet szakértő.

Nem beszélhetünk forradalomról Egyiptomban. Még akkor sem, ha a látott képek ezt mutatják – nyilatkozta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. “Egy forradalomnak valóban forradalmi következményei vannak. Megítélésem szerint lázadás, tiltakozás zajlik, amit a hatalom megpróbál zavargásokká elfajítani, hogy csőcseléknek tűnjenek fel a Mubarak ellen tiltakozók. Miközben számunkra láthatatlanul, a háttérben, az egyiptomi politikai eliten belül nagyon erős hatalmi harc folyik, ahogy minden autoriter rendszerben előjönnek ezek a típusú harcok, amikor utódlási kérdések kerülnek napirendre” – mondta a szakértő.

Az érintett államokban zajló változások természetesnek is tekinthetők – fűzte hozzá Tálas Péter. Harminc éve hatalmon lévő diktátoroknak – egész egyszerűen az öregség okán – egyszer meg kell bukniuk. A várakozások viszont, hogy a térségben dominószerűen megdőlnek ezek az autokratikus rendszerek és demokráciák jönnek a helyükbe, teljesen illuzórikusak. Az egész régióban történelmi hagyománya van ugyanis az egyszemélyi, paternalisztikus vezetésnek – érvelt már Rostoványi Zsolt. Mindkét szakértő egyetértett abban: egy Mubarak utáni vezető már nem elődje rendszerét viszi tovább, de az új rezsim autokrata jellege – egyelőre – megmarad majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik