Nagyvilág

Hat európai ország a START-szerződés ratifikálására szólították fel Amerikát

Ünnepélyesen felszólította hat európai ország külügyminisztere - köztük a magyar diplomácia irányítója - az amerikai republikánus párti szenátorokat szombaton arra, hogy ratifikálják az Egyesült Államok és Oroszország által aláírt START nukleáris leszerelési megállapodást.

Lene Espersen dán külügyminiszter litván, lett, magyar, norvég és bolgár kollégájával váratlanul megjelent a NATO-csúcs alkalmából a Fehér Ház által Lisszabonban szervezett sajtóértekezlet végén, hogy kiálljon a ratifikálást szorgalmazó Barack Obama demokrata párti amerikai elnök mellett.

Az ellenzéki republikánus szenátorok nagy része gátolja az Obama és Dmitrij Megvegyev orosz elnök által áprilisban aláírt újabb START-szerződés ratifikálását. Az egyezmény a két ország nukleáris robbanófejeinek 30 százalékos csökkentését és a kölcsönös ellenőrzések átláthatóbbá tételét irányozza elő.

Espersen a szerződés ratifikálását támogató európai országokra célozva hangsúlyozta: számukra valóban Európa biztonsága a kérdés. Úgy vélte, ha nem ratifikálnák az egyezményt, az valódi kudarcot jelentene az európai biztonság szempontjából. „Ennélfogva sürgetjük az amerikai törvényhozást, és reméljük, hogy a lehető leggyorsabban be tudja majd cikkelyezni a START-megállapodást” – fűzte hozzá.

Espersen emlékeztetett arra, hogy ő a dán Konzervatív Párt vezetője, így aligha vádolható azzal, hogy „ideológiai hátsó gondolatok” vezérelnék a demokrata párti amerikai elnök törekvése melletti kiállását.

A szerződés ratifikálásához 67 támogató szavazatra van szükség a 100 fős washingtoni szenátusban. Obama minden követ megmozgat, hogy meggyőzze a ratifikálástól vonakodó republikánusokat arról, hogy még az év vége előtt cikkelyezzék be a megállapodást. A határidőnek azért van jelentősége, mert novemberben részleges törvényhozási választásokat tartottak az Egyesült Államokban, s a jövő januárban összeülő, új összetételű szenátusban már 47 republikánus szenátor lesz az eddigi 41-gyel szemben, ami megnehezíti majd az elnök dolgát. Tíz újonnan megválasztott szenátor – mind republikánus – csütörtökön kérte, hogy „a választópolgárok iránti tiszteletből” a szenátus január előtt ne vizsgálja a START-szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik