Ez azt jelenti, hogy 2009 egyes időszakaiban az amerikai háztartások 14,7 százaléka megtapasztalta az élelmiszerekhez való hozzájutás bizonytalanságát. Az arány 2008-ban 14,6 százalék, 2007-ben pedig még csak 11,1 százalék volt – hívja fel a figyelmet az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának gazdaságkutató szolgálata (USDA-ERS) napokban kiadott elemzésében.
A jelentésben arra is emlékeztetnek, hogy a rendszeres adatfelvétel 1995-ös kezdete óta még sohasem volt ilyen magas a táplálkozás bizonytalanságát megélő háztartások aránya az Egyesült Államokban.
Tavaly az amerikai háztartások 9 százaléka kifejezetten alacsony táplálkozásbiztonsággal rendelkezett, azaz vissza kellett fogniuk élelmiszerfogyasztásuk változatosságát, részt kellett venniük állami segélyprogramokban, vagy akár gyorssegélyre is szorultak.
A háztartások 6 százaléka nagyon rossz táplálkozásbiztonsággal rendelkezett, ami azt jelenti, hogy a család egy vagy több tagjának meg kellett szakítania normális étkezési rendjét vagy csökkentenie az adagokat valamikor az év folyamán. E családok egyharmadánál ez az eset gyakori volt vagy krónikus mértéket öltött – derül ki az elemzésből.
Az amerikai agrártárca egy másik jelentése szerint 2007 és 2009 között 3,9 millióról 5,6 millióra nőtt azoknak az amerikai háztartásoknak a száma, amelyek élelmiszersegélyezésben részesültek.