Nagyvilág

A vallás visszaszorulásáról beszélt a pápa Londonban

A vallásos hit „marginalizálódásának" veszélyére hívta fel a figyelmet péntek esti londoni beszédében XVI. Benedek pápa, aki ugyanakkor hosszasan méltatta a brit parlamenti demokrácia erényeit, azt, hogy a brit parlamentarizmus rendszere hatékony akadálya „a túlzott hatalmi törekvéseknek".

A katolikus egyházfő, aki állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, a londoni parlament legősibb épületében, a XI. században emelt Westminster Hallban a brit közélet kétezer meghívott képviselője előtt fejtette ki álláspontját a társadalomban, a politikában és a gazdaságban szükséges erkölcsi normákról.

A vallás visszaszorulásáról beszélt a pápa Londonban 1

A vallás – elsősorban is a kereszténység – az egész világon egyre inkább visszaszorulóban van – mondta, a vallást sokan „el akarják némítani, vagy legalábbis teljes mértékben a privát szférába száműznék”. Ennek jelei közé sorolta, hogy sok helyen „még a karácsony nyilvános megünneplését sem nézik jó szemmel … azzal a megkérdőjelezhető érvvel, hogy ez a más vallásúakat, vagy a nem hívőket sértené”.

Az egyházfő hosszan szólt a politikában szükséges erkölcsi normákról. Ennek kapcsán külön méltatta a brit parlamentáris hagyományokat, amelyeket szavai szerint a „mérsékletre törekvő nemzeti ösztön, a törvényes kormányzati hatalom és az annak alávetettek jogai közötti egyensúlyteremtés vágya alakított”.

A brit történelemben többször is döntő jelentőségű lépések történtek a „hatalom túlkapásainak korlátozására” – mondta, és Nagy-Britannia mára plurális demokráciává fejlődött, amely nagyra becsüli a szólásszabadságot, a politikai meggyőződés szabadságát, a törvény előtti egyenlőséget.

A pápa kemény szavakkal ostorozta ugyanakkor a legutóbbi időszak világgazdasági fejleményeit, kijelentve: a globális pénzügyi válság világosan illusztrálja azokat a törekvéseket, amelyek célja rövid távú válaszokat adni a bonyolult társadalmi-etikai problémákra. „Széleskörű az egyetértés abban, hogy a gazdasági tevékenység szilárd etikai alapjainak hiánya” volt az egyik oka a világszerte milliók által elszenvedett súlyos nehézségeknek – mondta a katolikus egyházfő.

A gazdasági döntéseknek morális következményei vannak, és igaz ez a politikára is. Egyetlen kormány sem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a politikai döntések etikai dimenzióit – tette hozzá.

Kijelentette: ha a kormányok hajlandók voltak hatalmas összegeket ölni olyan pénzintézetek életben tartására, amelyeket túl nagynak ítéltek ahhoz, hogy elbukhassanak, akkor fel kell ismerniük azt is, hogy a legszegényebb országok fejlődésének segélyezése szintén „túl nagy vállalkozás ahhoz, semhogy elbukhasson”.

A pápa a Westminster Hallban elmondott beszéd után átvonult a közeli Westminster apátságba, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomába, ahol történelmi jelentőségű közös imát mondott Rowan Williams canterburyi érsekkel, az anglikán egyház legfőbb vallási méltóságával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik