Nagyvilág

Még mindig az EU a világkereskedelem vezető ereje

Megváltozott a válság során a világkereskedelem alapszerkezete, de továbbra is az Európai Unió (EU) az első számú szereplő. A huszonhetek csoportja a legnagyobb exportőr és a legnagyobb befektető a világon - hangzott el pénteken az Európai Néppárt budapesti rendezvényén.

Az EU adja a globális export 60 százalékát, és az EU az első a működőtőke-befektetésben és a szolgáltatások kivitelében is – hangsúlyozta Christofer Fjellner, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője.

A svéd politikus az Európai Parlament néppárti frakciójának keretei között működő Európai Ötletek Hálózata elnevezésű szervezet tanácskozásán hozzátette: a világkereskedelem még nem jutott túl a válságon, teljesítménye ugyan 25 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az idei első és második negyedévben, de nem érte el a krízis 2008 őszi elmélyülése előtti szintet.

Az EU jobban megszenvedte a világméretű gazdasági válságot, mint a nagy feltörekvő gazdaságok, és részben ennek következtében átalakult a szféra szerkezete: már nem csak az EU és az Egyesült Államok teljesítményétől függ a globális kereskedelem teljesítménye, felzárkózott például Kína és India, így egyszerre „több motor hajtja” előre a kereskedelem gépezetét – mondta Balás Péter, az Európai Bizottság (EB) kereskedelmi főigazgatóságának helyettes vezetője.

A magyar szakember – aki korábban a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) delegált magyar nagykövet volt, és az Európai Bizottságban is irányítja a WTO-val kapcsolatos ügyeket – hozzátette: évek óta állnak a vámok és egyéb kereskedelmi korlátok lebontásáról szóló tárgyalások – az úgynevezett dohai forduló – a WTO-ban, pedig az EU nyitott, kész elfogadni a megállapodástervezetet.

A 2001-ben indult dohai forduló fő témája a mezőgazdaság, a legvitatottabb kérdések pedig a termelés és az export állami támogatása, és a piacnyitás. Az Egyesült Államok és India, illetve Kína ellentétei miatt egyelőre nem sikerült megállapodni. Ezzel összefüggésben a budapesti tanácskozás indiai résztvevője, Barid Baran Bhattaharia közgazdász, az Új-Delhiben működő Dzsaváharlál egyetem professzora, Manmohan Szingh indiai kormányfő tanácsadója rámutatott: soha nem lesz olyan kormány Indiában, amely hajlandó lenne aláírni a megállapodást a jelenlegi formájában, hiszen azonnal megbukna, ha így tenne, mert minden második választópolgár a mezőgazdaságból él.

Ennek ellenére az EU előtt több lehetőség nyitva áll – mondta a szakember, aki szerint szemléletváltásra, és egy új fogalom, a kulturális kereskedelem megértésére volna szükség európai részről. Példaként említette, hogy az indiai középosztályban változnak a fogyasztási szokások, a tea és a kávé rovására nő a borfogyasztás, ami kiváló alkalom az EU borexportjának növelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik