Nagyvilág

Orbánék nem közelednek a határon túli magyarokhoz

Kövér László házelnök szlovákiai látogatása alkalmával nem találkozik a kormányalkotó tényező Híd párt vezetőjével, a parlamenten kívüli MKP elnökével, Berényi Józseffel viszont igen. A szomszédos országokkal javul a viszony, az ottani magyarság képviselőivel nem.

A csütörtökön a V4-es országok házelnökeinek találkozójára érkező Kövér László rövid tartózkodása alatt időt szakít majd egy tárgyalásra és egy közös sajtótájékoztatóra a parlamenten kívüli magyar párt, az MKP elnökével. A parlamentbe jutott, sőt a kormánykoalíció részét alkotó Híd párt elnökével, a szlovák parlament alelnökével, Bugár Bélával viszont nem találkozik a magyar házelnök.

Egyelőre nem változik a magyar kormánypárt határon túli magyar politikai erőkkel való viszonya, ám egyre inkább úgy tűnik, amilyen jó kapcsolatokat ápol jelenleg a kormány a szomszédos országok vezetőivel, úgy kezd perifériára szorulni a helyi magyar politikusok iránti érdeklődése.

Határon túli árkok

Orbán Viktor híresen jó viszonyban van Traian Basescu román elnökkel, az RMDSZ-el viszont, bár szintén egy határon túli kormányalkotó magyar tényező, a Fidesznek régóta hűvös a kapcsolata. Hasonló a helyzet Szlovákiával. Martonyi János remek hangulatú sajtótájékoztatót tart közösen Radicova szlovák miniszterelnök asszonnyal, de a magyar házelnök nem találkozik az egyetlen, a szlovákiai magyarokat a parlamentben reprezentáló koalíciós párt, a Híd elnökével.

Az Orbán-kormány egyelőre nem helyezte új alapokra a határon túli magyarsággal való politikai viszonyt, csupán a nemzettudat szimbolikus hangsúlyozását képviselő törvények és döntések születtek. Ilyen volt a kettős állampolgárságról szóló törvény, valamint a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánító parlamenti döntés.

Juhász Attila, Political Capital igazgatóhelyettese a FigyelőNetnek nyilatkozva úgy vélte, igazán a november 27-i szlovákiai önkormányzati választások után fog kiderülni, hogy milyen szerep juthat a szlovák politikai életben a Magyar Koalíció Pártjának. A párt már a parlamentből történt kieséssel jelentős veszteségeket szenvedett, a helyi választások mutatják majd meg, hogy képes lehet-e túlélésre.

A magyar házelnök furcsa napirendjével kapcsolatban kifejtette, nem egész világos, mennyiben stratégia és mennyiben megszokás Kövér László döntése. Azt viszont elemzői szempontból mindenképpen fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az új magyar és szlovák kormányok közötti kapcsolat javult nyár eleje óta.

A Híd felett

Az érdekes az, hogy az Orbán-kormány a szlovák koalíció minden pártjával viszonylag jó viszonyt ápol, kivéve az egyetlen magyar képviselőket is delegáló csoportosulásával, a Híddal. Ahhoz azonban, hogy a javuló állapot északi szomszédunkkal folytatódjon, a szakértő szerint előbb-utóbb mindenképp szükség lesz a viszony rendezésére a szlovák és magyar képviselőket egyaránt tagjai között tudó párttal is.

Arra a kérdésre, hogy az októberi magyar, vagy a novemberi szlovák önkormányzati választások milyen hatással lehetnek a magyar kormány határon túli magyarokkal kapcsolatos politikájára, Juhász Attila úgy válaszolt, a magyar választók számára jelenleg marginális kérdés a határon túli magyar politikai pártoknak a kormánnyal való viszonya.

Nem ez a lényeg

Ugyanígy a határon túli magyarok számára is sokadrendű szempont, hogy a magyar politikai erők hogyan viszonyulnak kisebbségi sorban élő társaikhoz, főleg egy önkormányzati választásnál, ahol eleve jóval nagyobb súllyal esik latba a helyi jelölt tevékenysége és renoméja, mint pártpreferenciája.

Juhász Attila szerint ez a kizárólagos kiállás az MKP mellett pragmatikus szempontok alapján egyre kevésbé indokolható a kormány részéről, és vélhetően az MKP csak akkor marad stratégiai partner, ha nem szerepel le nagyon a szlovák önkormányzati választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik