Nagyvilág

Folytatják a romák hazatelepítését

Több mint 150 romániai roma várakozott csütörtök reggel a párizsi Roissy repülőtéren arra, hogy hazainduljon. A bírálatok özöne ellenére a francia hatóságok felgyorsítják a kitelepítéseket. Bukarest és Párizs több pénzt kér az EU-tól a romák integrációjára, Isztambulban romaszervezetek tüntettek.

Erős rendőrségi kíséret mellett két autóbusznyi roma férfi, nő és gyerek érkezett reggel a repülőtérre – jelentette egy tudósító a helyszínről. A romáknak utasfelvételre kellett jelentkezniük a Blue Air légitársaság Bukarestbe tartó egyik járatára. Eric Besson bevándorlásügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy másnap két gép indul romákkal Romániába, az egyik Párizsból 158 fővel, a másik Lyonból 125 emberrel.

Az ügyben éppen a napokban tárgyal Párizsban a francia kormánnyal való együttműködésről két román miniszter. Cvetan Cvetanov bolgár külügyminiszter pedig kedden telefonon beszélt Pierre Lellouche-sal, Franciaország Európa-ügyi államtitkárával. Cvetanov a bolgár kormány “megértéséről” biztosította Párizst. Kiemelte, hogy “minden bolgár állampolgár köteles tiszteletben tartani a fogadó ország törvényeit és az európai követelményeket”.

Nicolas Sarkozy francia elnök azt kérte minisztereitől szerdán, hogy a romák ügyében ahol lehet, használjanak békülékeny, a lépéseket megmagyarázó hangnemet, a gyakran alaptalan és túlzó kritikákkal szemben viszont határozottan lépjenek fel.

Franciaország szerdán arra kérte az Európai Bizottságot, hogy szólítsa fel Romániát: szorítsa gátak közé a romák kivándorlását. Párizs jelezte: ha ezt Bukarest nem teljesíti, akár az is szóba jöhet, hogy megakadályozzák Románia belépését a schengeni övezetbe. A 2007 óta EU-tag Románia és Bulgária várhatóan 2011-ben csatlakozik a schengeni övezethez, amely lehetővé teszi majd állampolgáraik számára a tagállamok közötti teljes mozgásszabadságot.

Megróhatják Franciaországot

A romákkal szembeni francia bánásmód elítélésére sürgette az Európai Unió központi intézményeit csütörtökön az Európai Parlament szocialista frakciója. Az EP második legnagyobb képviselőcsoportját vezető Martin Schulz Brüsszelben kiadott közleményében úgy fogalmazott: megdöbbentő volt a mód, ahogyan Franciaországban a romákkal bántak, és nem lehetséges, hogy senki nem emeli fel a szavát ellene.

Schulz elítélte, hogy az Európai Bizottság és az EU-tagországok kormányait képviselő tanács mindeddig nem dolgozott ki részletes programot a romakérdés kezelésére, és sürgette, hogy most mindkét szerv tegyen nyilatkozatot az ügyben. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament egy márciusi határozatban már felszólította a két intézményt a cselekvésre, és azoknak most “felelniük kell tétlenségükért”.

Az Európai Bizottság álláspontja eddig az volt, hogy a tagországok joga és felelőssége biztosítani a rendet és állampolgáraik biztonságát saját területükön, de a személyek szabad mozgását biztosító uniós szabályokat mindenhol be kell tartani. A testület szóvivője csütörtökön megismételte, hogy a bizottság vizsgálja a romákkal kapcsolatos franciaországi helyzetet, így azt is, hogy Párizs betartotta-e az uniós előírásokat.

Több pénzt kérnek

Románia és Franciaország megállapodott abban, hogy a két ország több pénzt kér közösen az Európai Bizottságtól a romák társadalmi beilleszkedését szolgáló programokra – jelentette be Mihai Seitan román munkaügyi miniszter.

A román Mediafax hírügynökség által idézett tárcavezető azt követően nyilatkozott erről Bukarestben, hogy egy román kormányzati küldöttség Párizsban tárgyalt a francia kabinet képviselőivel a Franciaországból kiutasított romák ügyében.

A megállapodás szerint szeptember első felében a román fővárosban folytatódnak a kétoldalú tárgyalások.

Tüntettek Törökországban

Romaszervezetek képviselői tüntettek csütörtökön Franciaország isztambuli konzulátusa előtt amiatt, hogy Párizs kiutasítja a román és a bolgár romákat.

“Azért gyűltünk itt össze, hogy tiltakozzunk a rasszizmus egyre erősödő európai hulláma, különösen Franciaországnak a romákkal szembeni ellenségessége miatt. Azzal a felhívással fordulunk az Európai Bizottsághoz, hogy figyelmeztesse a rasszista vezetőket: elég volt a faji megkülönböztetésből! És ha ez nem használ, akkor zárják ki őket az Európai Unióból!” – olvasható az egyik szervezet közleményében, amelyet a tüntetésen felolvastak.

A tüntetők a konzulátusnál elhelyeztek egy gyászcsokrot, amelyre azt írták: “Sajnáljuk.” A hetvenmilliós Törökországban mintegy kétmillió roma él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik