Nagyvilág

Állásába került a Twitter-bejegyzés

Twitteres bejegyzése miatt felmentették a CNN amerikai hírtelevízió közel-keleti híreinek egyik vezető szerkesztőjét.

Octavia Nasr, aki húsz évig dolgozott az amerikai hírcsatornánál, a Twitter közösségi portálon együtt érzőn nyilatkozott Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatolláhról, a síita iszlám egyik legtekintélyesebb vezetőjéről, aki vasárnap hunyt el egy bejrúti kórházban. “Szomorúan értesültem róla, hogy meghalt Szajed Mohammed Huszein Fadlallah, a Hezbollah egyik óriása, akit nagyon tisztelek” – írta a szerkesztő.

Parisa Khosravi, a CNN Intermational első alelnöke egy belső körlevélben közölte, hogy a bejegyzés megszületése után beszélt Octavia Nasrral, és úgy döntöttek, hogy a szerkesztő távozik a társaságtól. A CNN – egy szóvivője szerint – “sajnálja, ha Octavia Nasr sorai megütközést keltettek. Azok nem felelnek meg a CNN szerkesztési szabályainak.”

A BBC beszámolója szerint Nasr ezt írta egy weblapra írt bejegyzésében: “Twitter-üzenetemre azonnal érkeztek a megsemmisítő válaszok, aminek az a tanulsága, hogy kényes vagy vitatott ügyekben – különösen közel-keletiekben – 140 leütéses üzenetekkel nem szabad véleményt nyilvánítani.” A Twitter oldalára a felhasználók maximum 140 karakteres bejegyzéseket írhatnak, amelyeket azután csak azok olvashatnak, akiknek az illető megengedi, de van lehetősége akár mindenki számára megengedni.

Fadlallah 74 éves korában hunyt el vasárnap egy bejrúti kórházban. Ismert volt arról, hogy társadalmi kérdésekben – különösen a nők jogainak ügyében – mérsékelt, gondolkodása pragmatikus volt, viszont támogatásáról biztosította az iráni iszlám forradalmat.

Szellemi vezetője és mentora volt a libanoni Hezbollah síita szervezetnek az 1982-es megalakulást követő első néhány évben, bár élesen elítélte a szélsőségesek által 1985-86-ban végrehajtott emberrablásokat és más erőszakcselekményeket.

Helytelenítette az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat is. Határozott ellenzője volt Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének, de az amerikaiak iraki háborújának szintén. Pénteki imáiban általában elítélte Washington közel-keleti politikáját, különösen szövetségét Izraellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik