Nagyvilág

5,8 százalékkal nőtt az orosz GDP

Az orosz gazdaság éves növekedési üteme 5,8 százalékra gyorsult májusban - mondta az orosz gazdasági miniszter pénteken, megerősítve a korábbi becslést, hozzátéve, hogy az inflációs nyomás továbbra sem jelentős.

A bruttó hazai termék (GDP) növekedése mögött a kereskedelem és az ipari termelés teljesítménye áll, míg az építőipari teljesítményekre a negatív tendencia jellemző – ismertette a minisztérium havi jelentésében.

Hozzátették: a májusban megfigyelt inflációnövekedés “átmeneti jellegű és jelenleg nincs arra utaló objektív tényező, amely a trendet a következő hónapokban a növekvő infláció irányába változtatná”.

A GDP növekedés áprilisban 5,5 százalékos volt.
A szezonálisan kiigazított havi bővülés májusban 0,4 százalék volt – áll a közleményben, megerősítve a gazdasági miniszter, Elvira Nabiullina által korábban közöltet.

A Világbank korábban ismertetett jelentésében csökkentette az orosz gazdasági növekedésre vonatkozó idei prognózisát, ám javította a 2011-est. A Világbank azzal számol, hogy Oroszország GDP-je idén a tervezett 5-5,5 százalék helyett várhatóan csak 4,5 százalékkal nő, 2011-ben viszont az idén márciusban előre jelzett 3,5 százalék helyett 4,8 százalékkal bővül.

A bank a 2012-ben várható növekedést 4,7 százalékra teszi. A szervezet szakértői szerint a prognózisok változását a nyugat-európai országok elhúzódó válsága okozta, de “a válság Oroszországra gyakorolt közvetlen hatásai előre láthatóan korlátozottak lesznek” – áll a jelentésben.

Az orosz gazdaság növekedésének fő tényezője a Világbank értékelése szerint a fogyasztás mérsékelt növekedése és az alacsony, 2009-es kiindulási bázis hatása lesz.

Az IMF ezzel szemben felfelé módosította Oroszország idei növekedésére vonatkozó előrejelzését: 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelte. Az IMF oroszországi missziójának vezetője szerint az oroszországi élénkülés elsődleges motorja a fogyasztás. Paul Thomsen arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció jóval meghaladhatja az idén a 6 százalékot, ha a közszférában tervezett intézkedéseket – így az egészségügyi, a nyugdíj- és a szociális reformot – pénzügyileg nem teszik életképessé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik