Külföld

Nem érti az állampolgársági vitát Európa

admin
admin

2010. 05. 27. 11:28

Magyar halottkultusz címmel kommentárban foglalkozott az állampolgársági törvény módosításával csütörtökön a Süddeutsche Zeitung. A Der Standard osztrák lap pedig Vissza a XIX. századba címmel közölt kommentárt a magyar és az arra válaszul elfogadott szlovák törvénymódosításról.

A Süddeutsche Zeitung liberális német napilap az írás bevezetőjében azt hangoztatta, hogy Magyarország nehezen birkózik a jövővel. Miközben a legtöbb európai ország az elkövetkező időszak dolgaival törődik, a magyar társadalmat a múltra való emlékezés foglalkoztatja – írta a lap, utalva a trianoni békeszerződésre, amelynek következtében Magyarország területének jelentős részét elvesztette, és nagy számú magyar vált más országok állampolgárává.

Hasonló sorsot sok más nemzet is ismer, Magyarország ugyanakkor most – 90 év után – akarja kiküszöbölni a “szégyent”. “Az új állampolgársági törvény gyakorlatilag valamennyi magyart – aki 1920 előtt az egykori királyság területén élt – arra szólít fel, hogy ismét Magyarország állampolgára legyen” – fogalmazott az újság.

Az erre irányuló korábbi kísérletek – mindezt népszavazás útján keresztülvinni – meghiúsultak a “polgárok józanságán” – hangoztatta a Süddeutsche Zeitung. Az újság szerint ugyanakkor a “néptribun” Orbán Viktor – aki hamarosan miniszterelnök lesz – a parlamentben birtokolt kétharmados többség révén olyan hatalommal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy ezt a “nacionalista eszmerendszert” törvényerőre emelje. Ezáltal Magyarország más országok állampolgárait “sajátjának” nyilvánítja – írta a liberális újság, hozzátéve, hogy az érzelmileg és területileg régóta instabil Közép-Európában mindez “szabályszerű túlkapásnak” számít.

A továbbiakban a Süddeutsche Zeitung úgy fogalmazott: “Aki egy olyan traumát, amilyet Európa – első világháború utáni – szerencsétlen átrendezése okozott, ma az aktuális politika mozgatórugójává tesz, az egyfajta halottkultuszt folytat.” Európa az EU és a nyitott határok idején új konfliktusmegoldási modellekkel rendelkezik – tette hozzá a lap, a területek, illetve az emberek feletti vitát “anakronisztikusnak” nevezve.
A német újság szerint létezik egy “jó út” a békétlenséget szítók megfékezésére. Ez pedig a nemzeti mellett az európai állampolgárság megteremtése.

Der Standard: vissza a múltba

A budapesti és a pozsonyi “populisták” számára egyaránt az a lényeg, hogy a nemzeti érzésekre játsszanak vagy célzatosan szítsák azokat – vélekedett a liberális lap munkatársa. Orbán Viktor kijelölt magyar miniszterelnök részben nemzeti retorikával nyerte meg a parlamenti választásokat. Anyagi jótéteményeket üres kasszák mellett nem tud nyújtani a választóinak, helyette a határon túli magyarok állampolgárságáról szóló törvénnyel jóvátételt akar a trianoni gyalázatért – áll a cikkben.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a június 12-i választásokon ki akarja húzni a talajt eddigi koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt alól. Ehhez éppen jókor jön a magyar “provokáció”. A szerző úgy látja, hogy a más állampolgárság felvétele esetén a szlovákról való lemondást előíró “reváns-törvény” legalább olyan aggályos, mint a kettős állampolgárságról szóló magyar.

“A budapesti és a pozsonyi miniszterelnök urak számára nyilvánvalóan még nem egészen világos, hogy alattvalóik az Európai Unió polgárai is, és hogy már nem a XIX. században élünk” – fogalmazott a Der Standard cikkének írója. “Egy bizonyos Franz Grillparzer mindamellett már akkor is tudta: +A humanitástól a nemzetiségen át a bestialitásig+” – idézett a híres XIX. századi osztrák író, költő egyik epigrammájából. (Az epigramma teljes szövege: “Der Weg der neueren Bildung geht von Humanität durch Nationalität zur Bestialität” – Az újabb műveltség útja a humanitástól a nemzetiségen át a bestialitásig vezet.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.