Nagyvilág

Slotának nem elég a magyar bocsánatkérés

Szlovákul is bocsánatot kell kérnie Duray Miklósnak, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnökének a Szlovák Nemzeti Párttól (SNS), mert egy budapesti rádióműsorban megsértette őket - döntött egy pozsonyi bíróság.

A per tárgyát Duray Miklósnak a budapesti Inforádióban 2006 júliusában elhangzott kijelentése képezte, miszerint a “szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt”.

Egy pozsonyi bíróság tavaly bocsánatkérésre kötelezte Durayt, aki azt teljesítette is, de magyar nyelven – azt állítván, hogy állampolgári jogaival élt. Ján Slota pártját ez nem elégítette ki, s ezért végrehajtó útján akart elégtételt kapni. Amennyiben Duray nem tenne eleget a végrehajtó felhívásának, akár 30 ezer euró kifizetésére is kötelezhetik.

Duray decemberben beadványban tiltakozott ismételten állampolgári jogaira hivatkozva, de azt a pozsonyi bíróság elutasította. “A bírósági per szlovák nyelven folyt, ezért a folytatásnak is ezen a nyelven kell történnie. Indokolatlan most, utólagosan arra hivatkozni, hogy a bíróság nem tette lehetővé az alperesnek anyanyelve használatát” – magyarázta a döntést az MTI-nek Pavol Adamciak, a pozsonyi bíróság szóvivője. Hozzátette: a végrehajtási perrendtartás a további fellebbezést nem teszi lehetővé.

Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője üdvözölte a döntést. “Világossá vált, hogy a Szlovák Köztársaságban a szlovák nyelv az államnyelv, s ez a hivatalos eljárásban mindenkire nézve kötelező” – jelentette ki a képviselő.

Az MTI pozsonyi tudósítója úgy értesült, hogy mindezek ellenére az ügy valószínűleg még nem zárult le. Folyamatban van ugyanis egy másik bírósági eljárás is az ügyben, amelyben magának a végrehajtásnak a megsemmisítését kérte Duray. Ebben az ügyben egyelőre még nem született semmilyen döntés. A magyar politikus már korábban leszögezte: “Ha szükséges lesz, akár Strasbourgba is elmegyek.”

Duray Miklós politikai véleménynyilvánításért már 1983-ban is bíróság elé került. A szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelmét a korabeli szocialista rendszer felforgató tevékenységnek minősítette, s Durayra börtönbüntetést szabott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik