Nagyvilág

Pápai látogatás: bojkott és taps a zsinagógában

Egyesek tapsoltak, néhány zsidó vezető viszont el sem jött, amikor Benedek pápa meglátogatta a római nagyzsinagógát - nehezményezik ugyanis, hogy szentté akarja avatni világháborús elődjét.

Tapssal fogadták a római nagyzsinagógánál vasárnap XVI. Benedek pápát, aki reményét fejezte ki, hogy ezzel a látogatással hozzájárul a katolikusok és a zsidók egyetértéséhez és barátságához. A pápa a régi gettóban, a Tiberis partján lévő épületnél lerótta kegyeletét a második világháború alatt elhurcolt zsidók emléktáblájánál, amelynél egy nagy rózsakoszorút helyeztek el a nevében. A gesztus jelentőségét emeli, hogy a pápát befolyásos zsidó körök bírálják, mert lépéseket tesz egyik elődje, XII. Pius szentté avatása érdekében. Piusnak azt vetik a szemére, hogy a vészkorszak idején nem emelte fel a szavát az üldözött zsidók védelmében.

Benedeket többek között Riccardo Pacifici, a római zsidó közöség vezetője, Renzo Gattegna, az olaszországi héber közösségek elnöke, Riccardo Segni római főrabbi és Elio Toaf fogadta, aki II. János Pál pápa 1986-os látogatásakor volt főrabbi. A szentté avatás irányába tett lépések miatt nem volt jelen viszont az olasz rabbik elnöke, és a holokauszt több túlélője. A látogatás elején egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a haiti földrengés áldozatairól.

A zsinagógában elmondott beszédében Ricciardo Pacifici egyebek között kijelentette: “bár el kell ismerni mindent, amit az egyház tett a zsidók megmentésére, még mindig fájdalmas számukra XII. Pius hallgatása a soahról (holokausztról), mert elveszett vele egy lehetőség. Talán nem állíthatta volna meg a halálvonatokat, de jelzés lehetett volna, a vigasz szava, az emberi szolidaritásé azokkal a testvéreikkel, akiket Auschwitzba vittek”.

Benedek ugyancsak beszédet mondott, s ebben megemlékezett arról, hogy a II. világháború alatt “sok katolikus bátran viselkedett, kitárta karjait, hogy megmentse az üldözött, menekülő zsidókat, és a Szentszék is segítséget nyújtott, gyakran rejtett, diszkrét módon”.

Pacifici a találkozás adta alkalmat megragadva arra kérte a pápát, hogy tegyék hozzáférhetővé a történészek számára a vatikáni irattárban az időszakra vonatkozó dokumentumokat. Kérését megtámogatta Szilvan Salom izraeli miniszterelnök-helyettes is, aki szintén ott volt az eseményen. A kormányfő-helyettes a pápa látogatását utóbb történelmi jelentőségűnek és a zsidók és keresztények közötti közeledés jelképének nevezte.

A látogatás végén a pápa kiállítást nyitott meg. XVI. Benedeknek ez volt a harmadik látogatása egy zsinagógában. Előzőleg Kölnben és New Yorkban járt zsinagógában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik