Nagyvilág

Nem a szegényekből lesz terrorista

A közkeletű magyaráztok ellenére a muszlim fiatalok nem a kilátástalanság miatt válnak a szélsőséges eszmék követőivé. Az elmúlt hónapok terrorista támadásait azonban jómódú radikálisok követték el - hívja fel a figyelmet Anne Applebaum Pulitzer-díjas publicista a washingtoni napilap véleményrovatában.

Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, az afganisztáni CIA-bázison elkövetett, nyolc halálos áldozatot szedő merényletet kivitelező orvos, Umar Faruk Adbulmutallab, a Northwest Airlines detroiti járatát karácsonykor hajszál híján felrobbantó nigériai mérnök hallgató, és a Fort Hoodban 13 embert lemészároló Nidal Malik Hasan őrnagy egyaránt tanult középosztálybelinek számított.

Al-Balawi és Abdulmutallab szülei nyugatias gondolkozású, idegen nyelveket beszélő, tehetős muszlimok, Hasan pedig az Egyesült Államokban született, és a Virgina Techen diplomázott – írja a globusz.net a Washington Post cikkére hivatkozva.

Applebaum szerint a három eset arra figyelmeztet, hogy tévesek azon elterjedt felfogások, amelyek a szegénységet és a tudatlanságot teszik felelőssé a muszlimok radikalizálódásáért. Az amerikai publicista szerint aggasztó, hogy a muszlim középosztályok köreiben is megjelent a radikalizmus. Applebaum a bolsevikokkal állítja párhuzamba az elit dzsihádistákat. Mindkét csoport tagjaira jellemző, hogy a szegények érdekeire hivatkoztak, miközben ők maguk a középosztályokhoz tartoztak.

A jómódú és tanult muszlimok radikalizálódása nem fékezhető meg a demokratikus intézmények erősítésével és a jólét növekedésével – figyelmeztet Applebaum. A dzsihádista középosztály gyűlöletét az interneten, a radikális kiadványokban és egyéb fórumokon terjedő propaganda táplálja, ezért a Nyugatnak mindenekelőtt az iszlamista uszítással kell szembeszállnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik