Külföld

Magyaráz a szlovák külügyminiszter

admin
admin

2009. 08. 26. 07:14

Önmagunkat és a közvéleményt áltatjuk, ha azt hisszük vagy akár csak hangoztatjuk, hogy az Európai Unió megoldja helyettünk a szlovák-magyar ellentéteket - vélekedett a szerdai Népszabadságnak nyilatkozva a szlovák diplomácia vezetője. Miroslav Lajcák szerint a magyar diplomácia túl sokat hallgatott Sólyom László kitiltása előtt.

A magyar államfőt nemkívánatos személynek nyilvánító szlovák döntést magyarázva Miroslav Lajcák azt mondta: múlt pénteken “rossz napja volt” a szlovák-magyar kapcsolatoknak, de nekik nem volt más választásuk, mert más megoldások még kockázatosabbaknak tűntek.

“Nem engedhettük meg, hogy a szlovákiai és a magyarországi szélsőségesek összecsapjanak és súlyos incidensekre kerüljön sor Révkomáromban” – mondta a szlovák politikus, aki a biztonsági kockázatok mellett azonban azt is felhozta: igaz ugyan, hogy Sólyom László június közepén közölte Szlovákia budapesti nagykövetével, hogy augusztusban Révkomáromba készül, de akkor még látogatásának időpontjaként augusztus 20-át említette. “Utána hetekig semmi sem történt. Augusztus 13-án kaptunk egy rövid diplomáciai jegyzéket, amelynek a lényege az volt, hogy az elnök úr 21-én Révkomáromba látogat, szoboravató beszédet mond, a szlovák féltől csak a szükséges személyi védelmét kérik, mást nem.

Mi tulajdonképpen csak három nappal a rendezvény előtt, Révkomáromban értesültünk a részletekről, ami a nemzetközi diplomáciában példátlan vagy legalábbis szokatlan” – fejtette ki Miroslav Lajcák, aki szerint a nagy diplomáciai tapasztalatokkal rendelkező magyar államfőtől is elvárható lett volna a megkülönböztetett érzékenység és empátia. “Főleg azután, hogy hasonló okok miatt Romániában és Szerbiában is kétoldalú feszültségeket okozott” – tette hozzá a szlovák külügyi tárca vezetője

“Ivan Gasparovic személyesen is kérte magyar partnerétől, hogy az adott napon tekintsen el révkomáromi látogatásától. Jómagam telefonon közöltem a szlovák álláspontot magyar kollégámmal. Minden kérésre budapesti hallgatás volt a válasz (…) arra sincs példa az unióban, hogy valamelyik tagország államfője ne szívlelné meg a szomszédos ország közjogi méltóságainak a kérését. A problémák tehát nem pénteken és nem is a két országot összekötő hídon törtek fel. Ott csupán kicsúcsosodott az elmúlt hetek sajnálatos folyamata. Ilyen előzmények után választottuk ama bizonyos legkisebb rosszat. Minden más feltételezés alaptalan” – mondta Miroslav Lajcák, aki szerint csak önmagát és a közvéleményt ámítja az, aki úgy véli, és azt hangoztatja, hogy Brüsszel majd igazságot tesz.

“Nem lesz olyasmi, hogy idejönnek bölcs emberek, és jól elfenekelik a viszálykodó feleket. Az sem helyénvaló, ha bárki úgy véli, hogy minél jobban befeketíti Szlovákiát, annál szebb lesz Magyarország. A valóságban mindkét ország ázsiója csökken, ha Brüsszelbe járunk panaszkodni” – mondta a szlovák politikus, aki a Népszabadságnak adott interjújában azt is hangoztatta: azért ebben a fagyos légkörben is lát még esélyt a magas szintű kétoldalú tárgyalások felújítására.

“Más esély nincs, mert a párbeszédnek nincs alternatívája. Rövidesen találkozom magyar partneremmel a szlovéniai Bledben, de belátható időn belül tárgyalóasztalhoz kellene ülnie a két ország miniszterelnökeinek és államfőinek is. Méghozzá előzetes feltételek és a médián keresztüli üzengetések nélkül” – jegyezte meg Miroslav Lajcák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.