Nagyvilág

Balázs Péter nem hagyja annyiban

A magyar Külügyminisztérium tájékoztatni akarja a szélesebb nemzetközi közvéleményt és az Európai Unió (EU) tagállamait arról, hogy Szlovákia pénteken megvonta Sólyom László köztársasági elnöktől az engedélyt, hogy beléphessen az országba – mondta a külügyminiszter, aki példátlannak nevezte az esetet. Balázs Péter közölte, hogy később berendelik a Külügyminisztériumba a szlovák nagykövetet is.

Kijelentette, hogy a szlovák fél lépése ellentétes az Európai Unió szellemével betűjével és rendelkezéseivel, miközben véleménye szerint „nem áll meg a lábán” az amire a szlovák Külügyminisztérium a jegyzékében hivatkozott.

Elmondta azt is, hogy az eset miatt tettek egy nyilatkozatot és kezdeményezte az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását, amelyre várhatóan szeptember elején kerül sor.

Kitért arra is, hogy korábban Sólyom László látogatásának megtervezésekor felvették a kapcsolatot a szlovák féllel és az illetékes hatóságok előkészítették az utazást. Hozzátette, hogy a magyar köztársasági elnök rendelkezett az összes szükséges engedéllyel, amelyek „még e percben is érvényben vannak”, mert nem vonták vissza azokat, hanem a szlovák külügy a látogatás előtt másfél órával egy „barátságtalan” jegyzéket adott át a pozsonyi magyar nagykövetnek.

Feje tetejére állították a nemzetközi jogot

Emlékeztetett arra, hogy korábban Romániában történt hasonló eset az államfővel. Balázs Péter úgy fogalmazott, hogy a románok ismerik a nemzetközi jogot, hiszen visszavonták a kiadott engedélyeket de azt mondták, hogy nem tudják megakadályozni a magyar államfő belépését, ha az magánemberként érkezik. Megjegyezte, hogy a szlovákok viszont „feje tetejére állították a nemzetközi jogot”, mert érvényben hagyták a nemzetközi engedélyeket miközben Sólyom Lászlót magánemberként „kvázi” kitiltották. A külügyminiszter ezt a lépést egy durva politikai akciónak nevezte.

Közölte, hogy Szlovákia budapesti nagykövetétől később mindenképpen magyarázatot fognak kérni az esetre, amelyet a négynapos hétvége alatt előbb alaposan körüljárnak.

Megjegyezte, hogy a szlovák nagykövet jelenleg valószínűleg nem tudna többet mondani a hivatalos álláspontnál és a magyar külügy „ennél komolyabb és nagyobb horderejű akciókra készül”.

Nem rendelik haza a nagykövetet

Az MTI kérdésére, hogy szóba került-e a pozsonyi nagykövet hazarendelése azt felelte, hogy ilyen durva eszközökhöz nem folyamodnak, mert az európai normákhoz tartják magukat és ez az eset nem változtat azon a tényen, „hogy Szlovákia fegyvertársunk a NATO-ban, szövetségesünk az Európai Unióban és állítólag ugyanazokat az értékeket osztja”, mint Magyarország.

Közölte, ő elsősorban olyan lépésekre gondol, amelyek ezt a szlovák lépést a nemzetközi közvélemény előtt a helyére teszik és rámutatnak arra, hogy „Szlovákia nem mindenben felel meg ezeknek a közösen vallott értékeknek”.

A Külügyi bizottság is összeülne

Az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását és a külügyminiszter meghallgatását kezdeményezi a bizottság elnöke.

A szlovák kormánynak az a döntése, amellyel kitiltották egy napra a magyar köztársasági elnököt, ellentétes az európai normákkal, és különösen ellentétes az európai unión belüli jószomszédi együttműködés elvével – hangsúlyozta a bizottsági elnök.

A körülményekre tekintettel Németh Zsolt összehívja a külügyi bizottság rendkívüli ülését, és kezdeményezi, hogy a bizottság hallgassa meg a külügyminisztert a kérdésben.

Németh Zsolt megállapította: a pénteki esemény “egy hosszú folyamatnak a végkifejlete, ami arról szól, hogy kormányzati rangra emelkedett az elmúlt három esztendőben a magyarellenesség, aminek a legfőbb oka az, hogy egy szélsőséges pártot emelt a kormánykoalícióba Robert Fico miniszterelnök.

Hozzátette: ebben a helyzetben a nemzetközi közösségé a feladat, hogy megtalálja a megoldást arra, hogyan térítheti vissza Szlovákiát a jogállamiság, valamint az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartásának útjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik