Nagyvilág

Elkobozhatják Rózsa-Flores támogatóinak vagyonát

Evo Morales bolíviai államfő rendeletet készíttet elő, amelynek alapján elkobozzák azoknak a vállalkozóknak a vagyonát, akikről kiderül, hogy szoros kapcsolatban álltak a Rózsa-Flores Eduardo által vezetett feltételezett terrorista csoporttal - derül ki a La Razón című bolíviai napilap internetes oldalán vasárnap közzétett cikkből.

Morales szombaton Cochabambában a kormányzó Mozgalom a Szocializmusért Pártot (MAS) támogató társadalmi mozgalmak vezetőinek tanácskozásán mondott beszédet, amelyben egyebek között azt is megerősítette, hogy Alfredo Rada, a kormányzati ügyek minisztere továbbra is élvezi bizalmát, nem távolítják el a kormányból.

Komoly felzúdulást váltott ki és gyakorlatilag a köznevetség tárgyává tette Radát egy, a hét közepén nyilvánosságra hozott fénykép, amelyen állítása szerint terroristák láthatóak. Órákon belül kiderült azonban, hogy valójában nyolc sportoló látható a fotón, akik a paintballhoz hasonló airsoft játékot gyakoroltak az erdőben.

Az államfő a tanácskozáson kijelentette, hogy megbízott néhány ügyvédet egy rendelet előkészítésével, amelynek alapján börtönbüntetés és vagyonelkobzás vár azokra a vállalkozókra, akik kapcsolatban álltak „a külföldi zsoldosokkal”. Morales kitartott azon állítása mellett, hogy Rózsa-Flores Eduardo és társai terroristák és az ő életére törtek.

A bolíviai rendőrség elitkommandósai április 16-án Santa Cruz városban agyonlőtték a terrorizmussal gyanúsított, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot pedig őrizetbe vették.

A bolíviai elnök szerint „téves hozzáállást tanúsítanak a magyarokat és íreket védelmező hatóságok”. Közölte, hogy tájékozódnak a csoport tagjainak előéletéről. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország nemzetközi hatóságok elé viheti-e Tóásó Előd feltételezett bántalmazásának ügyét, Morales azzal fenyegetőzött, hogy fel fognak lépni a magyar hatóságok ellen is.

Isaac Ávalos, a bolíviai földművesek vezetője azzal vádolta a horvát származású bolíviai Branko Marinkovicot, a Santa Cruz-i polgári bizottság befolyásos volt elnökét, hogy ő bérelte fel Rózsa-Florest és társait. Ugyanakkor elismerte, hogy nincsenek bizonyítékai ennek az állításnak az alátámasztására. Hozzáfűzte azonban, hogy több földműves látta Rózsa-Florest olyan eseményeken, ahol Brankovic is jelen volt.

Az ellenzék a nyomozásba való beavatkozásként értékelte Morales bejelentését a vagyonelkobzást kilátásba helyező rendeletről. Gabriel Dabdoub, a Bolíviai Vállalkozók Szövetségének elnöke megkérdőjelezte az államfő lépésének helyességét, mondván, hogy az a felelős magatartás, ha hagyják dolgozni az ügyészséget és a bíróságot.

Az El Deber című Santa Cruz-i újságnak Fernando Untoja politikai elemző kifejtette, hogy a feltételezett terroristák és az államfő elleni állítólagos merénylettervezet ügyének átpolitizálásával a MAS két fontos dolgot is elért. Egyrészt a párt újra egységessé vált, az elégedetlenkedő belső frakciók felsorakoztak Morales mellett. Másrészt az államfő az áldozat szerepében lépett fel a világ előtt, és a nemzetek közössége ismét támogatásáról biztosította, mint a változások folyamatát előrevivő indián vezetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik