Nagyvilág

Testvérgyilkos harc követi Bugár kilépését

Bugár Béla és két társa, akik szerdán léptek ki az MKP frakciójából, lavinát indíthatnak el a szlovákiai magyar párton belül. Az elégedetlenek új párt megalapítását is fontolgatják, amely azonban a szlovákiai magyar politika jelenleg törékeny egységének végét jelenteni. Az MKP-n belüli belső ellentétekért így a szlovákiai magyarok fizethetik a legnagyobb árat.

A szlovákiai magyar politikai elit tíz éve egyfajta kényszerközösségben dolgozik együtt, de mindig is megosztották belső, ideológiai törésvonalak. Tíz év kormányzati szerepvállalás végeztével a belső feszültségek elkezdtek felszínre törni; a helyzetet mostanra már a párt két vezető alakjának személyes ellentéte is nehezíti – nyilatkozta lapunknak Kollai István, a Terra Recognita Alapítvány elemzője. Bugár, aki jó ideje a legnépszerűbb szlovákiai magyar politikus, mindig is nagy hangsúlyt fektetett a kommunikációra és a szlovákokkal való együttműködésre, ügyes problémakezelőnek bizonyult a szlovák-magyar csetepaték során. Csáky inkább a belső közösségépítésre koncentrált, így az MKP belső struktúrájában, az alapszervezetek körében ő a népszerűbb.

Mindent vagy semmit

Szerdai döntésével, mely szerint kilép a párt frakciójából, Bugár kész helyzet elé próbálja állítani a párt vezetését. Háromhetes ultimátumot adott Csáky Pálnak jelenlegi politikai stílusának megváltoztatására, ha ez nem történik meg, akkor nem csak a frakciót, hanem a pártot is otthagyja. Azt nem lehet tudni, hogy ezután mi következne – új párt alapítása vagy a politika első vonalából való visszavonulás, ahogy arra korábban utalt Bugár.

Az Új Szó elemző cikkében szintén úgy fogalmaz, hogy Bugár és hívei döntése mögött kétféle motiváció állhat. Az első lehetőség, hogy az exelnök végleg belátta, nincs esélye visszatérni a vezetői székbe. Most emelt fővel távozhat, sőt erősítheti a határozott és elvhű politikus imázsát, aki inkább önként elmegy, mint hogy megalkudjon. A háromhetes ultimátum, amit Csákynak adott, ebben az esetben csak porhintés, hiszen aligha várható, hogy ez idő alatt a jelenlegi vezetés gyökeresen megváltoztassa álláspontját, Bugár viszont elmondhatja magáról, ő megadta a lehetőséget a kiegyezésre.

A második lehetőség ennek pont az ellenkezője. Vagyis Bugár meglebegtetett távozása valójában része a visszatérésének – jegyzi meg az újság. Lehet hogy a volt elnök meggyőződött róla, a pártstruktúrákban elég nagy a támogatottsága, s a tagságnak csupán egy megfelelő lökésre van szüksége ahhoz, hogy mobilizálódjon. Annak a veszélye, hogy az MKP végleg „elveszíthetné” Bugárt, elegendő impulzust szolgáltathatna a Csákyék vezetési stílusával és a párt támogatottságának folyamatos csökkenésével elégedetlenek számára – írja a lap.

Nagy árat fizethetnek

Kollai István elemző szerint az MKP-n belüli belső ellentétek elfajulásának elsődleges hatása a szlovákiai magyar érdekképviselet gyengülése lehet. Eddig a párt „ernyőszervezetként” relatíve sikeresen összefogta az ideológiailag széles spektrumú szlovákiai magyar szervezeteket, ezt a működő struktúrát vetheti szét egy jövőbeni kétpólusú magyar politika.

Másrészt ha a kisebbségi politikában megjelenik a pluralizmus, az azzal járhat, hogy a kisebbségi szavazók egy része már nem csak a magyar pártokban gondolkodik, hanem az országos (szlovák) pártokra is elkezdenek szavazni – véli Kollai István. A plurális (többpárti) kisebbségi politika Erdélyben lényegében zsákutcának bizonyult, a Vajdaságban és Kárpátalján pedig folyton komoly erőveszteséget okoz.

Rossz ötlet lenne egy új párt

A szakértő szerint ugyanakkor Bugárnak önálló párt alapításához nincsen elegendő energiája és kétséges, hogy személyes népszerűsége és a szlovákiai magyar gazdasági elit támogatása elegendő lenne egy új párt sikerességéhez. Ahogy azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az egységes kisebbségi politizálás, melynek érdekében a kilencvenes évek elejétől működő három szlovákiai magyar párt egyesült, közel 8 év kormányzati pozíciót biztosított az MKP-nek.

Ha új pártot alapítanak az elégedetlenek az a vég kezdete lenne, melyet testvérgyilkos harc követne – nyilatkozta Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője a Tyzden című szlovák hetilapnak, hangsúlyozva, hogy mindent meg kell tenni azért, ne essen szét a párt és egységesek maradjanak.

A Csáky Pállal folytonosan rosszízű polémiákba merülő Parameter.sk internetes lap szerint a frakció meggyengülésével jelenleg több megyei képviselő is nyitott lenne egy új pártra, mivel attól tartanak, hogy veszélybe került a szlovákiai magyarság parlamenti képviselete. Az MKP legnagyobb problémája jelenleg a Csáky-Duray páros, ha ők nem távoznak a párt éléről, könnyen előfordulhat, hogy a parlamentbe sem jutunk be – idézi a lap Jakab Elemért, a párt nagymihályi járási elnökét. Éppen ezért nem lehet csodálkozni, ha Bugárral az élén új magyar párt alakul majd, amelybe nemcsak jómagam, de tagságunk túlnyomó része belépne – jelentette ki a lapnak nyilatkozva a képviselő.

A két vezető közti ellentét a 2007-es pártelnökválasztás óta nyilvánvaló, amikor Csáky Pál váratlanul átvette a vezetést Bugár Bélától. Bugár tulajdonképpen mintha azóta sem dolgozta volna fel a vereséget, hektikus viselkedésére jó példa, hogy februárban kijelentette: visszavonul a politikától, majd a mostani, Csáky Pálnak adott ultimátumával mégis nyitva hagyott egy kaput a visszatérésre – tárja fel az okokat Kollai István szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik