Nagyvilág

2008-ban is fegyverektől volt hangos a világ

A világ 2008-ban sem vált szelídebb hellyé. Világszerte torkolltak fegyveres harcokba államok közti konfliktusok vagy a belső harcok. Az összetűzések egy része nem 2008-ban kezdődött, de idén vagy felerősödtek, vagy nagyobb hatással voltak a nemzetközi közvéleményre.

Békétlen Közel-Kelet

A 2006 óta Gázában hatalmon lévő Hamasz idén is több száz Kasszam-rakétát lőtt ki Izraelre. Szórványos támadások után február 27-én mintegy 50 rakétát irányítottak izraeli városokra palesztin terroristák. Válaszul az izraeli hadsereg március elején szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezetben.

A harcoknak csak komoly amerikai nyomásra vetett véget a két fél. Mahmud Abbasz palesztin elnök több mint holocaustnak, Khaled Meshaal, a Hamasz vezetője pedig az igazi holocaustnak nevezte az izraeli ellentámadást. Az eset óta nem volt nagyobb összetűzés.

A Hamasz és Izrael között továbbra is fennáll a tűzszünet, és az utóbbi időben az álláspontok közeledésére is utaltak bizonyos jelek. Nagyban fogja befolyásolni a helyzetet a jövőben az új amerikai elnök, Barack Obama külpolitikájának irányvonala.

Kenyai választások

Kenyában azt követően törtek ki zavargások, hogy Mwai Kibaki elnök lett az általános választások győztese. Az ellenzékiek választási csalásokra hivatkoztak, és ezt a nemzetközi megfigyelők is alátámasztották. A kezdeti békés tüntetések erőszakba torkollottak. A rendőrök több tüntetőt lelőttek, közülük párat a nemzetközi tévécsatornák kamerái előtt.

Ennek köszönhetően további erőszakhullám söpört végig az ország több részén, köztük a fővárosban, Nairobiban is. A konfliktus során mintegy ezer ember halt meg, míg végül az ENSZ főtitkára, Kofi Annan beavatkozásának hatására február végén az ellenzék és a kormányzó hatalom koalíciós kormányt alakított, és helyreállt a rend.

Thaiföldi reptérblokád

Thaiföld több konfliktussal is bekerült a híradókba idén. Először Kamobdzsával keveredett területi vitába egy Thaiföld északkeleti részén fekvő régió hovatartozását illetően. Októberben a vitatott területen fekvő ezeréves Preah Vihear templom mellett tűzharc alakult ki a két ország által felvonultatott haderők között. Végül október végén ért véget a még nyáron kezdődött összetűzés.

Thaiföld belpolitikai stabilitása is veszélybe került a közelmúltban, amikor az ellenzék országszerte tüntetni kezdett a kormányfő személye és a korrupt kormány ellen. A tüntetések végkifejleteként ellenzékiek foglalták el a legfontosabb thaiföldi reptereket és több állami intézmény épületét, de többször összetűzésbe kerültek a rendőrséggel is. A hadsereg nem állt ki a kormányfő és a kormány mellett.

A miniszterelnök végül kénytelen volt lemondani megbízatásáról, és hat évre eltiltották a politizálástól.

Grúz-orosz háború

A nemzetközi viszonyokra legnagyobb hatással kétségtelenül a grúz-orosz konfliktus volt 2008-ban. A 29. nyári olimpia miatt is különösen figyelemfelkeltő volt az időzítés, hiszen az egész világ kicsit érzékenyebben reagált a nemzetközi folyamatokra. A konfliktus kirobbanásának okai máig tisztázatlanok. Grúzia augusztus 7-én hadműveletekbe kezdett a szakadár Dél-Oszétia területén, mire a már régóta nagyszámban a határon állomásozó orosz csapatok behatoltak Grúzia területére.

Bár a harcok pár nap alatt befejeződtek, a civil áldozatok száma mindkét oldalon ezer fő felett volt. A rövid háború izolálta Oroszországot a nemzetközi közösségben, és különösen megromlott a viszony a Grúziát anyagilag is támogató Egyesült Államokkal. Az orosz csapatok továbbra is jelen vannak az általuk függetlennek elismert Dél-Oszétia és Abházia területén.

Terror Mumbaiban

A legfrissebb a sorban a mumbai terrorcselekmények sorozata. A november 26-án megkezdett terrorakció során alig tucatnyi, modern eszközökkel és fegyverekkel felszerelt terrorista szállt meg tíz épületet: szállodákat, kávézókat és egy zsidó közösségi házat. Az elkövetők céloztak mindenre, ami mozgott, rengeteg civil áldozatot szedve. A legfrissebb adatok szerint 188 ember halt meg, közülük harmincan külföldi állampolgárok voltak.

A lövöldözések és robbantások három napig tartottak, ekkorra sikerült az összes elkövetőt ártalmatlanítani. Az egyetlen élve elfogott terrorista vallomása szerint társaival Pakisztánban kaptak kiképzést, és a hatóságok információi szerint a Lashkar-e-Toiba nevű terrorszervezet tagjai voltak.

A vérengzés komoly válságba sodorhatja a két atomhatalom, Pakisztán és India amúgy sem túl rózsás diplomáciai viszonyát. A pakisztáni hatóságok mindenesetre türelmet kérnek Indiától a nyomozás idejére és már több, a merénylet kitervelésével gyanúsítható személyt is átadtak az indiai hatóságoknak. Az amerikai közvetítés létfontosságú lehet a következő hetekben.

Elhúzódó konfliktusok

Az itt kiemelt konfliktuson kívül természetesen még sok egyéb helyszínen is folynak a harcok jelenleg is.

Afganisztánban 2007-2008 fordulópontot jelent a rendkívüli módon felerősödött tálib támadások miatt. A koalíciós erők nagyszámú veszteségeket szenvedtek és a térség stabilizálása továbbra is gyenge lábakon áll. A szomszédos Pakisztán nyugati törzsi régióiban több terrorista kiképző tábor működik, melynek tagjai a határon átlopózva követnek el merényleteket afgán területeken.

A pakisztáni civil kormány egyelőre nem képes orvosolni a problémát. Irakban ugyan csökkent az erőszak, és egyre többször kerül szóba az amerikai erők kivonulásának lehetséges időpontja, ám még mindig a világ legveszélyesebb országainak egyikeként tartják számon.

Szomáliában a kalózakciók elszaporodása és a nemzetközi erők tehetetlensége okoz komoly problémákat, valamint Szerbia és Koszovó között is puskaporos a hangulat, és a világszerte elkövetett terrorcselekmények száma sem csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik