Nagyvilág

Pattanásig feszült a húr Kenyában

Mind Mwai Kibaki hivatalban lévő kenyai elnök, mind pedig fő ellenfele, Raila Odinga, az ellenzék vezére az elnökválasztás győztesének mondta magát szombaton, két nappal a voksolás után. Közben az ország több pontján zavargások törtek ki.

A választási bizottság szombati közlése szerint mindenesetre az ellenzéki jelölt vezet Kibaki hivatalban lévő elnök, a Nemzeti Egységpárt jelöltje előtt: az előbbi 3,7, az utóbbi 3,4 millió szavazatot kapott. E részadat közléséig a 210 szavazókörzetből 159-ben végeztek a voksok összeszámlálásával.

Csalás gyanúja merült fel

Az ellenzék időközben azzal gyanúsította meg a kormányt, hogy manipulálja a szavazatszámlálást, erre vall szerinte a folyamat lassúsága is. Az ország több régiójában tiltakozó tüntetéseket szerveztek emiatt pénteken és szombaton. A főváros, Nairobi nyomornegyedeiben, ahol a tiltakozók barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat gyújtottak meg, könnygázt vetett be a rendőrség a tüntetések feloszlatására.

Pattanásig feszült a húr Kenyában 1

Pattanásig feszült a húr Kenyában 2

A hivatalban lévõ elnök támogatói bottal és kõvel felfegyverkezve vonulnak Nairobi utcáin (fotó: MTI/EPA)

Pattanásig feszült a húr Kenyában 3



A 14 millió kenyai választópolgár nemcsak az új elnök személyéről, hanem a parlament és a helyi képviseleti szervek összetételéről is dönthetett. 15 ezer nemzetközi megfigyelő kísérte figyelemmel a helyszínen a kenyai választásokat.

Az Európai Unió 150 fős megfigyelő missziójának vezetője, Alexander Graf Lambsdorff “túlnyomórészt korrektnek és békésnek” nevezte a voksolás lefolyását. A választási kampány során több véres összetűzés történt, ezek után megfigyelők meglepetésként értékelték a választások nagyrészt zökkenőmentes és erőszakmentes lezajlását. A szavazatszámlálás elhúzódása nyomán azonban újra megnőtt a politikai feszültség az afrikai országban, különösen Nairobi Ribera nevű nyomornegyedében, amelynek 700 ezer választópolgára túlnyomórészt Odingára szavazott.

Zavargások törtek ki

Csalást gyanító fiatalok csoportjai bozótvágó késekkel felfegyverkezve, a hivatalban lévő elnököt gyalázó jelszavakat kiabálva járják az utcákat, házakat fosztogatnak és gyújtanak fel, autókat dobálnak meg – mondta el egy szemtanú nyugati tudósítóknak. Hírek szerint több tucat halálos áldozata is van a zavargásoknak, erről azonban hivatalos bejelentést nem tettek a hatóságok.

Odinga népszerű a lakosság legszegényebb rétegeiben, mert a nélkülözők érdekeit szem előtt tartó, új politikát hirdetett választási kampányában. Kibaki az utóbbi évek folyamatos gazdasági növekedésére hivatkozott kampányában, de mivel a szegény rétegek keveset profitáltak ebből a növekedésből, körükben kevés támogatóra talált a jelek szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik