Külföld

Két héten belül lesz megoldás a szlovák tankönyvügyre

admin
admin

2008. 11. 24. 15:22

Nem fogalmazott meg egységes álláspontot hétfőn a földrajzi megnevezések használatáról a szlovákiai magyar tankönyvekben a szlovák koalíciós tanács.

Minden párt megismételte a már nyilvánosságra hozott álláspontját ebben az ügyben. A téma nem része a kormányprogramnak, tehát bármelyik párt szabadon szavazhat róla – mondta újságíróknak Robert Fico kormányfő, a Smer elnöke a találkozó utáni sajtóértekezleten.

„A magyar iskolák tankönyveinek kérdése nem része a kormányprogramnak, ezért elfogadható az is, ha az egyes kormánypártok nem egységesen szavaznak” – jelentette ki Fico. Szerinte várható, hogy a kérdést két héten belül rendezik. Nem biztos azonban, hogy törvénymódosítással, lehet, hogy az oktatási minisztérium vagy a kormány rendeletével.

Két héten belül meg kell oldani

„A Nemzeti Tanács még két hétig ülésezik. Addig ezt a kérdést meg kell oldani. Lehet törvénnyel, de lehet más módon, esetleg miniszteri rendelet útján is” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: „Ezt a témát mihamarabb félre akarjuk tenni. A súlyos nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság idején egy kormánynak nem ilyesmikkel kell foglalkoznia” – szögezte le Fico.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a probléma sokkal szélesebb körű, mint ahogy azt a szlovák közvélemény ismeri. Megjegyezte, hogy például számos olyan szlovák földrajzi név létezik, amelynek nincs is magyar megfelelője, s azokat feleslegesen „elmagyarosítanák” a magyar iskolák számára kiadott tankönyvekben. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy elődje, Mikulás Dzurinda kormánya idején több olyan szlovákiai magyar tankönyv is létezett, amelyben a földrajzi megnevezések szlovákul egyáltalán nem voltak feltüntetve.

Slota korlátozna

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke kérdésre válaszolva leszögezte: pártja szükségesnek tartja, hogy a parlament elfogadjon egy olyan törvényt, amely korlátozza a községek jogkörét a történelmi személyiségeknek emelt emlékművek elhelyezése ügyében.

“Szeretnénk megakadályozni az olyan elvetemültségek megismétlődését, mint ami például Komáromban történt, ahol Cirill és Metód szobra – akiket a nemzetközi közvélemény is jelentős személyiségeknek tart – csak a Matica Slovenská helyi székházának az épületén kaphatott helyet” – fejtette ki a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült pártelnök.

Ugyanakkor a másik oldalon – folytatta – a településeken számos olyan történelmi személyiség kapott szobrot, akik ártottak a szlovák nemzetnek. Slota nem pontosította, milyen személyiségek szobraira gondol, de az általa vezetett párt a múltban gyakran bírálta a dél-szlovákiai magyarok lakta településeket, hogy szobrot állítanak a magyar történelem nagyjainak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.