Külföld

Fico: a magyarok elkúrták, amit lehetett

admin
admin

2008. 10. 20. 14:43

A szlovák kormányfő úgy érzi, hogy "magyarországi barátai" mindent "elkúrtak, ami elkúrható volt", méghozzá úgy, ahogy az "csak keveseknek sikerült".

Vulgárisan példálódzott Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn Pozsonyban a Szlovákia és Magyarország közötti különbségekről: „Tessék megnézni, hol tart ma Magyarország, és hol tart Szlovákia. Mi ma nyugodt felülnézetből tekintünk magyarországi barátainkra, mert mindaz, amit gazdasági, szociális és pénzügyi téren elkúrható volt, azt el is kúrták úgy, ahogy az csak keveseknek sikerült” – fogalmazott a TASR szlovák hírügynökség által idézett nyilatkozatában a szlovák kormányfő.

A kormányfő a hírügynökség egyenes idézete szerint a „dovrzat” igét használta, ennek – a szótárakban nem igen szereplő – igének a magyar megfelelője az elkúrni, elcseszni szó. Robert Fico a szlovák kormánypártok elnökeiből álló koalíciós tanács hétfői ülése után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: nem vonják vissza a szlovákiai magyar iskolák számárára kiadott honismereti-és történelem könyveket.

A tankönyveket a szlovákiai magyarok elfogadhatatlannak tartják, mert a magyar szövegen belül csak szlovák nyelven adják meg a földrajzi neveket, megzavarva a folyamatos magyar olvashatóság rendjét. A magyar iskolák többsége a tankönyveket visszaküldte az oktatási miniszternek. A magyar pedagógusok, szülők, szakmai-és érdekvédelmi szervezetek, nemkülönben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint a szlovák kormány hatalmi eszközökkel avatkozik be a magyar nyelv rendszerébe, jóllehet, erre nincs illetékessége.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.