Nagyvilág

A hurrikán McCain malmára hajtja a vizet

John McCain megértette 2001. szeptember 11. tanulságait, így készen áll, hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke - érvelt műholdas üzenetében George W. Bush pártja leendő jelöltje mellett kedd este a Republikánus Párt konvencióján. Elemzők szerint a Gustav hurrikán bár bezavart a konvenció kezdésébe, annyiban segített McCainnek, hogy nem volt jelen személyesen a népszerűtlen Bush elnök, akitől az arizonai szenátornak elemi érdeke elhatárolódni.

George Bush elnök nyolcperces műholdas kapcsolaton keresztül a Fehér Házból mondta el beszédét a küldötteknek; a Republikánus Párt kongresszusa aznap kezdte meg az érdemi munkát St. Paul városában. “Veszélyes világban élünk” – figyelmeztetett Bush, és az utóbbi évekből jól ismert üzenetét hangoztatta: “hogy megvédjük Amerikát, résen kell lennünk, meg kell állítanunk a támadásokat, mielőtt megtörténnek és nem szabad megvárnunk, amíg ismét csapás ér minket”. Leszögezte, McCain irányításával Amerika nagyobb biztonságban lesz, mintha a demokrata Barack Obama lenne az elnök.

Nem tartottak igényt Bushra?

“Amikor a viták befejeződnek, és minden reklám lefutott, és eljön a szavazás ideje, az amerikaiak alaposan megvizsgálják majd a jelöltek ítélőképességét és tapasztalatát, politikáját (…) és a McCain-Palin párost választják” – mondta a mindössze 30 százalékos országos támogatottságú Bush, akinek szinte mellékszerepet szántak a konvención. Bush eredetileg hétfőn, személyesen szólalt volna fel, de a Gustav hurrikán miatt lemondta szereplését, egy texasi válságközpontot látogatott meg. McCain stábja állítólag jelezte az elnöknek: “nem feltétlenül kell” Washingtonból St. Paulba utaznia.

A minnesotai konvención azonban megjelent a jelenlegi elnök apja, idősebb George Bush, feleségével, Barbarával. St. Paulba utazott a first lady, Laura Bush is, aki igazi hősként emlegette John McCaint. Elmondta, hogy a konvención kétmillió dollárnyi adományt ajánlottak fel a Gustav hurrikán károsultjainak megsegítésére; “ebben a változásban hihetünk”, hangoztatta az Obama-kampány jelszavát.

Joe Lieberman, a demokratából függetlenné vált connecticuti szenátor, akit sokáig lehetséges alelnökjelöltként emlegettek, arról beszélt: “amikor mások vesztesen elhagyták volna a harcmezőt, amikor Barack Obama a csapatok finanszírozásának elvágása mellett szavazott, John McCainnek megvolt a bátorsága ahhoz, hogy ellenálljon a közvélemény nyomásának”. Kijelentette, Amerikának olyan elnökre van szüksége, akire háború idején lehet számítani, s ez McCain szenátor.

Laura Bush hősként emlegette McCaint (fotó: MTI)

Laura Bush hősként emlegette McCaint. Tekintse meg képgalériánkat! (fotó: MTI)

Fred Thompson, Tennessee volt kormányzója, korábbi elnökjelölt-aspiráns hevesen védte a liberálisok által az utóbbi napokban hevesen támadott Sarah Palin alelnökjelöltségét. Azt mondta, a demokratákhoz húzó média bepánikolt Palin jelöltsége miatt. Palin bátor, sikeres reformer, aki nem fél attól, hogy a hatalommal szembemenjen. “Ő kormányzott, nem beszélt” – hangzottak közvetve Obamát bíráló szavai. McCainről pedig kijelentette: olyan jelleme van, amelyet a civilizációk a történelem kezdete óta mindig kerestek vezetőikben, “erő, bátorság, emberség, bölcsesség, kötelesség és tisztelet” a sajátja.

A liberális sajtó kedden hírül adta, hogy McCain Palin alelnökjelöltségének visszavonását fontolgatja. Az Intrade “választási tőzsdén” kedd este 14 és 18 százalék közötti esélyt adtak ennek. A demokraták szerint a mindössze öt napja kiválasztott Sarah Palinnak – a személye körül sokasodó botrányok miatt, amelyek alapján kiderült, hogy McCain nem járt el kellő körültekintéssel – távoznia kell a republikánus jelöltpáros második helyéről. A párt vezetői azonban közölték, hogy ez a kérdés még csak fel sem merült. A konvenció résztvevői megemlékeztek a legendás Ronald Reagan elnökségéről.A Gallup legfrissebb – szombat és hétfő között végzett – közvélemény-kutatása szerint Barack Obama országos népszerűsége első alkalommal érte el az 50 százalékot, McCain 42 százalékos támogatottsága mellett.

Testvérpárti kapcsolatok

“Nem igazán álltak még rá az igazi sínre, nagyon rosszkor jött nekik a Gustav hurrikán (…) hirtelen eldöntötték, hogy gesztusként visszaveszik a politizálást és a nyitónapon erre koncentráltak” – mondta Somogyi Ferenc nagykövet a helyszínről, a Minnesota állambeli St. Paulból.

A nagykövet – aki a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) nevű háttérszervezet meghívására vesz részt a pártkongresszus programjain – elmondta: a republikánusok demonstrálni akarták, hogy “konvenció ide vagy oda, a republikánus kormányzat és maga az elnök is készen áll, hogy bármikor, bárhol segítsen a hurrikán következményeinek felszámolásában”. A szervezők az első pillanatban közölték, nem lehet a konvenciót úgy megrendezni, hogy nem vesznek tudomást a hurrikánról, a hétfői nyitónapot teljesen a segítségnyújtásnak szentelték. (A konvención Cindy McCain, a reménybeli first lady felhívása után egy óra alatt egymillió dollárnyi segélyre kaptak ígéretet mintegy 60 adományozótól.)

Somogyi Ferenc szerint a republikánus gyűlésen “mintha egy kicsit több figyelmet fordítanának a testvérpárti kapcsolatokra”, mint az előző heti demokrata konvención (a nagykövet a denveri rendezvényre is meghívást kapott). A testvérpárti viszonyok ápolása jegyében van jelen St. Paulban a Fidesz küldöttsége is, amelynek Orbán Viktor pártelnök mellett Horváth János is a tagja (utóbbinak tavaly Truman-Reagan Szabadság Emlékérmet adományozott a washingtoni Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány). Orbán Viktor az MTI-nek korábban elmondta, hogy az Európai Néppárt alelnökeként – ő a felelős a transzatlanti kapcsolatokért – vesz részt a konvención.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik