Nagyvilág

Gerillák markából szabadult a kolumbiai exelnökjelölt

Kiszabadult az egykori kolumbiai elnökjelölt, Ingrid Betancourt a baloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezetének fogságából. Nicolas Sarkozy francia és Alvaro Uribe kolumbiai elnök közreműködésével menekült meg Betancourt, akit 2002 óta tartottak fogva.

Épségben, bár megviselve szabadult ki hatéves FARC-fogságából Ingrid Betancourt, egykori kolumbiai elnökjelölt. Nemcsak Betancourt nyerte vissza szabadságát a mentőakció során, hanem három amerikai személy és 11 kolumbiai katona is.

Hat éves rabság után (Fotó: MTI)

Hatéves rabság után (Fotó: MTI)

A három amerikai a védelmi minisztérium szerződtetett munkatársa volt. Akkor estek fogságba, amikor 2003-ban kisgépükkel kényszerleszállást hajtottak végre az őserdőben. Őket egy San Antonió-i kórházba szállították, a híradások szerint jól vannak.

Tudott mosolyogni

A francia-kolumbiai kettős állampolgárságú asszony és a 11 katona helyi idő szerint szerda délután érkezett a bogotai repülőtérre. Betancourt a gépből kilépve hosszasan ölelte édesanyját, majd férjét. A repülőtéren köszöntötte az asszonyt Juan Manuel Santos védelmi miniszter.

Ingrid Betancourt katonai gyakorlóruhában volt, mosolygott, a tévéközvetítésekből ítélve jó egészségi állapotnak örvend. A fogság alatt fertőző májgyulladáson esett át, elkapott trópusi bőrbetegséget, is és depresszióban is szenvedett.

Kész átverés

A túszmentő akcióban egyetlen lövés sem dördült el. A kolumbiai hadsereg hírszerzői beférkőztek a gerillák soraiba, és elhitették a túszokért felelős helyi parancsnokkal, hogy elviszik a foglyokat Alfonso Canóhoz, a FARC első számú vezetőjéhez. A túszokat három csoportba osztva elszállították a gyülekezőhelyre, ahol két helikopter várt rájuk, amelyet a katonai hírszerzés emberei vezettek.

Megbilincselve tuszkolták be őket a helikopterbe, miközben nem is sejtették, hogy rabságuk utolsó pillanatait töltik. Amikor a levegőbe emelkedett a gép, lefegyverezték a FARC tagjait, majd az akciót vezető tiszt azt kiáltotta a túszoknak: „A kolumbiai hadsereg katonái vagyunk, maguk szabadok”.

Sarkozynek fontos

Nicolas Sarkozy egyik elsődleges külpolitikai céljának tekintette Ingrid Betancourt francia-kolumbiai politikusnő kiszabadítását. Uribe kolumbiai elnök pedig könyörtelen harcot vív a marxista gerillák ellen. Kettejük személyes, kitartó szerepvállalása nagyban hozzájárult a sikerhez.

A világ számos országának vezetője azonnal gratulált a kolumbiai kormánynak a sikeres túszszabadításhoz. George Bush amerikai elnök is méltatta a kolumbiai hatóságokat, „erős vezetőnek” nevezte a kolumbiai elnököt.

Apad a létszám

A spanyol kormány nagy megelégedésének adott hangot, és a FARC többi túszának szabadon engedését követelte. A Vatikán „jó hírnek” nevezte az asszony szabadulását, a Szentszék szerint ez arra ad reményt, hogy a többi túsz is elnyeri szabadságát, és béke köszönt Kolumbiára.

A FARC több mint három évtizede folytatja harcát, egykor 17 ezer fegyverese volt. Ez a szám mára körülbelül a felére csökkent, a harcokban elszenvedett veszteségek és a gerillák tömeges kilépése miatt. Feltételezések szerint még több mint hétszáz embert tartanak fogva.

Már várják

Ingrid Betancourt várhatóan már csütörtökön Franciaországba indul azon az elnöki különgépen, amelyen családja és Bernard Kouchner francia külügyminiszter jelenleg útban van Bogotá felé – közölték csütörtökön a francia elnöki hivatalhoz közel álló források.

A francia tömegtájékoztatási eszközök szerda este adásukat megszakítva élőben közvetítették Betancourt sajtótájékoztatóját, akinek kiszabadítása az elmúlt években a francia külpolitika egyik legfőbb prioritásává vált. Jobb- és baloldali politikusok egyöntetűen Nicolas Sarkozy államfő vitathatatlan szerepét méltatták a túszszabadításban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik