Nagyvilág

Dagad a német katonák botránya

Egyre nagyobb méreteket ölt a német rendőrök, illetve katonák líbiai kiképzési botránya, amely vasárnapi értesülések szerint immár a Bundeswehr legmagasabb köreit is elérte.

A német sajtó a napokban számolt be arról, hogy nem csekély pénzügyi ellenszolgáltatás, továbbá líbiai és tunéziai nyaralás fejében, szabadságuk idején német rendőrök és katonák – szám szerint mintegy harmincan – vettek részt a líbiai biztonsági erők kiképzésében.

A Der Tagesspiegel vasárnapi információja szerint Moammer el-Kadhafi líbiai elnök testőreinek kiképzésében személyesen közreműködött a német hadsereg főszemlélőjét, Wolfgang Schneiderhan vezérezredest védő testőrség vezetője is. A Bundeswehr egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Szabadidős képzés

Korábban ugyanakkor Franz Josef Jung védelmi miniszter is elismerte, hogy a “szabadidős képzésben” a Bundeswehr legalább egy katonája érintett, akit azóta felfüggesztettek az aktív szolgálat alól. Jung azonban Schneiderhan beosztottjára nem utalt.

Az említett katona mellett rendőrök és a határőrség kommandós osztaga, az úgynevezett GSG-9 tagjai vettek részt az önként vállalt feladat végrehajtásában, többségük
Észak-Rajna-Vesztfália tartományból. A hírek szerint gondosan ügyeltek arra, hogy különleges küldetésükről főnökeik ne tudjanak, ezért a képzést csakis szabadságuk idején vállalták.

Többen közülük nem is egyszer fordultak meg Líbiában, s minden egyes alkalommal legkevesebb mintegy 15 000 eurós “képzési díjat” kaptak, de voltak olyanok is, akik egy-egy alkalommal mintegy 50 000 eurós fizetséghez jutottak.

Tudtak róla

Ugyancsak a hétvégi német sajtó számolt be arról, hogy a 2005 és 2007 között zajlott líbiai képzési közreműködésről annak idején állítólag tudott a szövetségi hírszerzés (BND) is.

A Berliner Zeitung biztonsági forrásokra hivatkozva arról írt: az együttműködésről Gerhard Schröder akkori kancellár és Kadhafi elnök között jött létre megállapodás Schröder 2004 októberében Tripoliban tett látogatása során.

Az ügyben a hírszerzés közvetítői, tanácsadói szerepet töltött be, de ragaszkodott ahhoz, hogy a háttérben maradjon. A BND szóvivője vasárnapi nyilatkozatában a leghatározottabban cáfolta mindezt. A Der Spiegel pedig arról számolt be, hogy minderről tudott Németország líbiai nagykövetsége, ezt viszont a külügyminisztérium cáfolta.

Összeül a Bundestag

A botrány kapcsán valamennyi parlamenti párt és a kormány egyaránt sürgős vizsgálatot követelt. Értesülések szerint a Bundestag illetékes bizottsága szerdán ül össze a történtek megvitatására, illetve tisztázására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik