Nagyvilág

Izrael beismerte: légicsapást mért Szíriára

Csaknem egy havi hallgatás után Izrael hivatalosan is elismerte: Szíria területén fekvő célpontra mért légicsapást.

A katonai cenzor egyelőre annak elismerését engedélyezte, hogy „izraeli vadászgépek mélyen Szíria területén fekvő katonai célpontot támadtak meg szeptember 6-án”. Más részletek – így a célpont megnevezése – továbbra is katonai titkot képeznek.

Szíriai és nyugati forrásokból már korábbról ismert az izraeli légicsapás ténye, ám hivatalos izraeli tájékoztatás híján, illetve a damaszkuszi közlések szűkszavúsága miatt inkább csak találgatások láttak napvilágot. Amerikai és brit lapok amerikai forrásokra hivatkozva azt írták, hogy észak-koreai technológiát és anyagokat használó létesítményt, vagy a Hezbollah libanoni szervezet Iránból származó fegyvereinek raktárát semmisítette meg az izraeli légierő.


Más jelentések szerint a legalább négy izraeli vadászgép berepülésének az volt a célja, hogy tesztelje az új szíriai légvédelmi rendszert. Bassár el-Aszad szíriai elnök a BBC brit televíziónak nyilatkozva hétfőn ismerte el először, hogy az izraeli légierő szíriai célpont ellen intézett támadást. Szavai szerint egy használaton kívüli katonai épületre támadtak az izraeliek, és „semmi fontosat” nem találtak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik