Külföld

APEC: csökkentik a kibocsátást

admin
admin

2007. 09. 09. 10:20

Konkrét kötelezettségeket nem tartalmazó, az üvegházhatás csökkentéséhez szükséges, hosszú távú célkitűzéseket megfogalmazó nyilatkozatot fogadtak el szombaton Sydney-ben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletének résztvevői.

“A klímaváltozásokról, energiabiztonságról és tiszta fejlődésről” nevű nyilatkozat tartalmáról a házigazda John Howard ausztrál kormányfő tájékoztatta a nyilvánosságot.


A dokumentum szerint minden országnak – fejlettnek és fejlődőnek – lehetőségeihez és a körülményekhez mérten hozzá kell járulnia az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A célkitűzésként fogalmazza meg azt az igényt, hogy az APEC-országoknak 2030-ra legalább 25 százalékkal csökkenteniük kell az “energiaintenzitást”, a gazdasági növekedés meghatározott egységéhez szükséges energiamennyiséget.


A dokumentum felszólítja a tagországokat, hogy az APEC-térségben 2020-ig legalább húszmillió hektárnyira növeljék az erdőkkel borított területeket, amelyek elnyelik a globális felmelegedést okozó üvegházhatást erősítő gázokat. A résztvevők ígéretet tettek arra, hogy regionális hálózatot hoznak létre az erdőgazdálkodás, a környezetbarát üzemanyag-technológiák és a megújuló energiaforrások kutatása végett. Emellett a nyilatkozat aláírói egyetértenek azzal, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tárgyalásokat az ENSZ égisze alatt kell lefolytatni.


A konszenzussal elfogadott “Sydney-i nyilatkozatban” kitűzött célokat nem elérendő kötelezettségként megfogalmazták meg az aláíró országok számára, de a dokumentum megvetheti a 2012-ben lejáró kiotói egyezményt felváltó új szerződés alapjait.


Az APEC-tagországok – közöttük a legnagyobb “környezetszennyezők”, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán – összesen a világ energiafelhasználásának hatvan százalékát mondhatják magukénak, és többé-kevésbé ugyanilyen arányban veszik ki részüket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.