Külföld

Nem csitul a görög tűz

admin
admin

2007. 08. 30. 10:16

Heves erdőtüzek pusztítottak csütörtök reggel is a görögországi Peloponnészosz félsziget nyugati részén, ahol előző este öt falu lakosságát biztonságos helyre menekítették – közölte a tűzoltóság.

Élisz tartományban tartják magukat makacsul a lángok, a kitelepítendő falvak lakosai közül sokan nem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat. Öt repülőgép és négy helikopter küzd a térségben a múlt péntek óta pusztító lángtengerrel. Görögország nem számíthat a természet segítségére sem: a met.hu alapján az ország területén továbbra is száraz, napos idő várható.Nem kíméli a településeket sem (fotó:MTI)


Tűzgócokat fojtanak a magyarok


A görög fővárostól, Athéntól északkeletre fekvő Évia szigetén szintén tovább tombol egy nagy kiterjedésű erdőtűz, lakott települést azonban nem veszélyeztet. Franciaország 62 tűzoltót vezényelt a térségbe, hogy segítséget nyújtson a lángok megfékezéséhez.


A magyar tűzoltók a görögországi Évia sziget Szeta településének egy másik részén folytatják az oltást – közölte Cziva Oszkár tűzoltó ezredes. A csoport parancsnoka elmondta, hogy Szeta településen maradnak, de a korábbi helyszíntől két kilométerrel arrébb végzik munkájukat. Az oltandó terület hatalmas, mintegy ezer hektárnyi. A repülőgépek az oltás nagyobb részét már elvégezték, a magyarokra a tűzgócok elfojtása maradt.


Pénteken hazajönnek


A korábban kimenekített lakosok egy része szerda este már visszatérhetett a településre. Arra a részre, ahova most a magyarokat vezényelték, még nem térhetnek vissza a lakosok, a tűz még közvetlenül fenyegeti a házakat. Cziva Oszkár szerint a nap folyamán végezhetnek új feladatukkal, ha marad a szélcsend.


Nem a nagy lángok, hanem a még parázsló tűzfészkek jelentik a veszélyt, mert a feltámadó szélben gyorsan felizzik a zsarátnok, és tovaterjed a tűz a száraz aljnövényzetben. A görög erdőtüzek oltásában segédkező magyar egység a tervek szerint péntek reggel indul vissza Magyarországra.


A Peloponnészosz félsziget más részein egyre csökken az erdőtüzek hevessége. A görögországi erdőtüzek már több mint hatvan halálos áldozatot követeltek, s mintegy 200 ezer hektár erdő, olajliget és cserje vált a lángok martalékává.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.