Nagyvilág

Csökkent a görögországi erdőtüzek hevessége

Tovább pusztítottak az erdőtüzek hatodik napján a görögországi Peloponnészosz-félszigeten és Évia szigetén, de csökkent a számuk és hevességük az előző napokhoz képest – közölték a tűzoltók.

A Peloponnészosz-félszigeti Élisz tartományban és az Évia szigeti Szeta falu közelében tomboló két nagy tüzet még nem sikerült lokalizálni, de már nem olyan hevesek – mondta a tűzoltóság egyik illetékese. A Peloponnészosz nyugati részében fekvő Éliszben három repülőgépet és két helikoptert vetettek be, Évia szigetén négy repülőgép és egy helikopter segítségével dolgoznak a tűzoltók.

Szerdán mintegy harminc tűz pusztított továbbra is az országban, amelyek közül hetet sikerült lokalizálni. Múlt péntek óta hatvanhárman haltak meg a lángokban. Több mint 800 görög tűzoltó és ugyanannyi katona, valamint több külföldi ország – köztük Magyarország – tűzoltói, repülőgépei és helikopterei vesznek részt az oltásban. A tüzek hevességének mérséklődésében szerepe volt annak is, hogy az elmúlt két napban csökkent a hőmérséklet és a szél erőssége.

Elsődleges becslések szerint a görögországi erdőtüzek okozta kár elérheti az ötmilliárd eurót is – írta szerdán az Imeriszía című athéni gazdasági napilap a görög pénzügyminisztérium szakértőire hivatkozva. A lángok martaléka lett többek között 4,5 millió olajfa, valamint 60 ezer juh és kecske. A kormány eddig nem hozott nyilvánosságra hivatalos adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik