Nagyvilág

Juscsenko feloszlatta az ukrán parlamentet

Feloszlatta a parlamentet és előre hozott választásokat írt ki május 27-re Viktor Juscsenko ukrán államfő. Az elnök megelégelte, hogy az ellenzék soraiból az utóbbi időben egyre többen ültek át a kormányoldalra.

Juscsenko egyenes adásban sugárzott hétfő esti televíziós üzenetében közölte: kötelessége feloszlatni a parlamentet, mivel tevékenysége sértette az alkotmányt. Juscsenko hétfő délután konzultációt tartott a parlament vezetésével és a frakcióvezetőkkel, miután kilátásba helyezte a törvényhozás feloszlatását. A konzultáción, amelyet az alkotmány az ilyen esetekben előír, a házelnök, helyettesei és a parlamenti képviselőcsoportok vezetői vettek részt.

Duzzadó kormányoldal

Az elnök a politikai helyzetre hivatkozva a nap folyamán lemondta keddre tervezett moszkvai látogatását. A Kreml sajtóosztálya közölte, hogy Juscsenko telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az ukrán államfő a frakcióvezetőkkel tartott délutáni találkozó elején – a televízió jelentése szerint – ismét hatalombitorlással vádolta Viktor Janukovics kormányfőt, aki szerinte alkotmányellenesen növeli parlamenti többségét a táborába átálló Nyugat-barát képviselők toborzásával.

“A többség (…) nem alkotmányos, és illegitimmé teszi a parlament munkáját” – hangoztatta az elnök az Interfax-Ukraina hírügynökség jelentése szerint. Juscsenko szombaton pártja, a Mi Ukrajnánk (NU) kongresszusán felszólalva az ország stabilitásának aláásásával és hatalombitorlással vádolta a kormányzó koalíciót, és egy sor követelést támasztott. Így követelte a hatalmi ágak egyensúlyának helyreállítását, s olyan törvény elfogadását, amely megakadályozza a parlamenti képviselők átülését az egyik frakcióból a másikba. A NU kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely felszólítja Juscsenkót a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására.


Ellenállnak


Az oroszbarát pártok által dominált ukrán parlament ugyanakkor elutasította Viktor Juscsenko államfő döntését. A 450 képviselő közül 261, tehát a többség megszavazta hétfő este azt a határozatot, amellyel menesztették a központi választási bizottságot, és megtiltották az előre hozott parlamenti választás finanszírozását. A határozatban foglaltak szerint a parlament feloszlatását kimondó elnöki rendelet lépést jelent az államcsíny felé, és nem szabad utat engedni az elnöki rendeletben foglaltak megvalósításának.

Juscsenko táborából ültek át

A parlament feloszlatására vonatkozó elnöki intések azt követően hangzottak el, hogy a kormányzó koalíció tábora az elmúlt hetekben 11 honatyával bővült, akik az ellenzék, köztük Juscsenko támogatóinak padsoraiból ültek át. Az ukrán ellenzék attól tart, hogy májusra a jelenleg 260 fős kormánytöbbség háromszáz képviselőre duzzad, ami már elegendő lenne a kormánykoalíciónak az alkotmánymódosítására és az elnöki vétók leküzdésére, gyakorlatilag megfosztva minden hatalomtól az államfőt, akinek a hatásköre a 2006 elején életbe lépett alkotmánymódosítással amúgy is jelentősen csökkent.

A parlament feloszlatására vonatkozó rendelet a hivatalos közlönyben történő kihirdetéskor lép érvénybe, az ezt követő hatvan napon belül kell megtartani az előre hozott választásokat. Hétfő reggel több ezer kormánypárti tüntető tiltakozott a parlament kilátásba helyezett feloszlatása ellen.A törvényhozás épületének két oldalánál 235 sátrat emeltek, amelyben mintegy négyszázötvenen töltötték a hétfőre virradó éjszakát – közölte a sátorfalu sajtófelelőse, Olekszandr Romaszjuk. Az Interfax-Ukraina értesülése szerint mintegy 1500-an készülnek a keddre virradó éjszakát a sátrakban tölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik