Nagyvilág

Klaus fenyegetést lát a környezetvédelemben

A globális felmelegedés csak mítosz, a környezetvédelem pedig új vallásnak tekinthető – állítja a cseh államfő, aki szerint a kommunizmust a „becsvágyó környezetvédelem” veszélye váltotta fel.

Václav Klaus az amerikai törvényhozók kérésére fejtette ki véleményét, amelyet az amerikai kongresszus a globális felmelegedésről az Al Gore alelnökkel lefolytatandó vitában kíván felhasználni. A cseh államfő óvta a politikusokat attól, hogy meghátráljanak azok előtt, akik „önmagukat környezetvédőknek nevezik”, s nyomásuk következtében lemondjanak a szabad társadalom alapelveiről.

„Az éghajlati változásokról folytatott vitában nem a természeti környezetről, hanem az emberi szabadságról alkotott nézetek konfrontációjának vagyunk a tanúi” – fejtette ki véleményét a cseh köztársasági elnök. Úgy véli: a 21. század elején a szabadságot, a demokráciát, a piacgazdaságot és a jólétet nem a kommunizmus vagy annak enyhébb formái veszélyeztetik elsősorban. „A kommunizmust a becsvágyó környezetvédelem veszélye váltotta fel” – írta Klaus.

Szerinte a környezetvédelem olyan ideológia, amely megpróbálja felváltani „az emberiség szabad és spontán fejlődését az egész világ valamiféle központi (ma globális) megtervezésével”. A cseh államfő szerint ez elfogadhatatlan, s a szabad társadalmaknak védekezniük kell ez ellen. Václav Klaus vitái a zöldmozgalmakkal nem újkeletűek. A vezető cseh politikus korábban is élesen bírálta a környezetvédő mozgalmakat, s nemrégiben azt is kijelentette, hogy ő a mai világban „semmiféle környezetrombolást” nem lát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik