Nagyvilág

Az EU-alkotmányról tárgyalt Göncz Kinga Varsóban

Az EU szomszédságpolitikája, kisebbségi kérdések és az energiapolitika ügye is szerepelt a napirenden a magyar és a lengyel külügyminiszter tárgyalásán. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök várhatóan 2007 második felében utazik Varsóba.

Lengyelország szkeptikus az európai alkotmányozás jövője ügyében, de tevőlegesen részt vesz az EU 50. évfordulójára, márciusra elkészülő berlini nyilatkozat szövegezésében és időben be fogja nyújtani álláspontját a német EU-elnökségnek az alkotmányról – közölte Anna Fotyga lengyel külügyminiszter Varsóban, miután magyar partnerével, Göncz Kingával tárgyalt. Az európai alkotmánynak a jelenlegi tervezethez képest egyszerűbbnek és kiegyensúlyozottabbnak kellene lennie, a szavazási rendszernek pedig igazságosabbnak – mondta Anna Fotyga.

Magyarország és Lengyelország is keresi azokat a lehetőségeket, miként tudná hangsúlyosabban érvényesíteni érdekeit az unióban, befolyásolni az EU arculatát – közölte Az egynapos munkalátogatáson Varsóban tartózkodó Göncz Kinga. Kitért arra, hogy a megbeszélésen szó esett az EU szomszédságpolitikájáról, kisebbségi kérdésekről és az energiapolitika ügyéről is. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a két ország földrajzi fekvése felvet különbségeket, ám sok a közös pont.



Az EU-alkotmányról tárgyalt Göncz Kinga Varsóban 1

Göncz Kinga és lengyel partnere, Anna Fotyga (fotó: MTI/EPA)


Göncz Kinga elmondta: közös bennünk, hogy az EU keleti határán vagyunk, kiemelt fontossággal bírnak az Ukrajnával, Fehéroroszországgal, a Nyugat-Balkánnal fennálló kapcsolatok. Mint elhangzott, sok közös kérdést vet fel a határon túl élő nemzeti kisebbségek ügye is. A két külügyminiszter megállapította, hogy az amerikai vízumkötelezettség eltörlése érdekében történő együttműködés kifejezetten erősíti a lehetőségeket.


Erősödő gazdasági kapcsolatok

Göncz Kinga elmondta, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok gyorsan fejlődnek, egyre több a magyar befektető Lengyelországban. Lengyelország Magyarország hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere, fordítva Magyarország a 11. helyen áll. A kétoldalú kereskedelmi forgalom összértéke tavaly mintegy ötmilliárd euró volt és az elmúlt években folyamatosan bővült: 2006-ban a magyar export 43 százalékkal nőtt 2005-höz képest. A forgalomban magyar szempontból továbbra is passzívum van – jelenleg 200 millió eurós -, de a trend a kiegyenlítődés felé mutat. A befektetések terén Magyarország az aktívabb: Lengyelországba eddig 400-430 millió eurónyi magyar befektetés érkezett, Magyarországra 65-70 millió euró lengyel tőke jött.

A magyar diplomácia vezetője a sajtótájékoztatón bejelentette: Sólyom László köztársasági elnök márciusban Lengyelországba látogat, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig várhatóan 2007 második felében utazik Varsóba.

Anna Fotyga lengyel külügyminiszter újságírói érdeklődésre közölte: a varsói kormány megvizsgálja azokat a terveket, amelyek a hírek szerint arra irányulnak, hogy az orosz-német északi kőolajvezetéket a Balti-tengerben fektetnék le. Hozzátette: minden jogilag elképzelhető lépést megtesznek az ügyben.


’56-os kiállítás nyílik

Göncz Kinga egynapos varsói munkalátogatása során eredetileg találkozott volna Jaroslaw Kaczynski miniszterelnökkel is, ám a kormányfő belpolitikai elfoglaltságaira hivatkozva lemondta a találkozót. A magyar diplomácia vezetőjét délután fogadta Marek Jurek, a szejm elnöke, és Bogdan Borusewicz, a szenátus elnöke is.


Programja végén Göncz Kinga felkereste a Varsói Felkelés Múzeumát, ahol az emlékkönyvbe való bejegyzéssel tisztelgett a második világháború idején zajlott felkelés áldozatainak és hőseinek emléke előtt. A múzeumban a tervek szerint állandó kiállítás fog nyílni, ami az 1956-os forradalom eseményeinek állít emléket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik