Nagyvilág

Ezrek gyászolták Szaddámot

Tüntetők ezrei gyászolták hétfőn a kivégzett Szaddám Huszeint Tikrítben, az exdiktátor szűkebb hazájában Korán-idézetek felolvasásával adózva vezérük emlékének.

Az emberiség elleni bűncselekmények miatt kötél általi halálra ítélt volt iraki diktátort szombat hajnalban akasztották fel. Halálhírét iraki televíziók jelentették be, elsőként az Egyesült Államok finanszírozta al-Hurra, majd a közszolgálati al-Irakíja, amely szerint “Szaddám Huszein halálával Irak történelmének sötét korszaka zárult le”.


A volt iraki diktátort, aki 1979-től rendszerének 2003 tavaszán történt megdöntéséig irányította vaskézzel a közép-keleti országot, november 5-én ítélték halálra az elnöki konvoj elleni támadás megtorlásaként 1982-ben a síita Dudzsail faluban végrehajtott vérengzés miatt, amelynek 148 halálos áldozata volt. A 69 éves exállamfőt 2003. december 13-án fogták el szülővárosa, Tikrít közelében az amerikai erők, és közel két éven át titkos börtönben őrizték egy amerikai támaszponton.


Szaddám imát mormolt


A halott Szaddám Huszeinről először egy magántulajdonban lévő iraki síita televízió mutatott be képsorokat szombaton, több órával kivégzése után, majd másnap hajnalban feltették az internetre a diktatúra egykor rettegett katonai titkosszolgálatának egyik bagdadi épületében végrehajtott kivégzésről készült teljes, 2 perc 38 másodperc időtartamú videofelvételt.


A gyenge minőségű, valószínűleg mobiltelefonnal készített felvételen hallható, amint Szaddám kötéllel a nyakán a muzulmán hitvallás, a sahad szövegét mormolja: “La ilaha illa Allah va Mohamed Raszúl Allah” (Allah az egyedüli isten, és Mohamed az ő prófétája). Amikor a halálraítélt másodszor is elkezdi az imát, csak a Mohammed szóig jut: ekkor egy kattanás hallatszik, ahogy megnyílik a vesztőhely padlója. Hang a felvételhez csak eddig a pontig hallható. Ezután néhány másodpercig teljesen sötét képkockák következnek, majd a kamera a kivégzett arcát mutatja.


“Szaddám nélkül Irak nem létezik”


A kivégzés szemtanúira hivatkozva a The New York Times című amerikai napilap azt jelentette: Szaddám röviddel halála előtt azt mondta: “Le az árulókkal, az amerikaiakkal, a kémekkel és a perzsákkal”. A felvételen Szaddám hóhérai legádázabb ellenségének, Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónoknak a nevét kiáltják többször. (Szadr apja és nagybátyja a Huszein-rezsim áldozatai lettek.) Az egyik pribék azt kiáltja Szaddám felé, hogy ő tette tönkre Irakot, és a pokolra fog jutni. Az egykori diktátor ezt feleli neki: Szaddám nélkül Irak nem létezik.


A kivégzett elnököt szülőfalujában, az észak-iraki Tikrít közelében lévő Audzsában temették el vasárnap hajnalban, még napfelkelte előtt. A volt elnököt egy épületben helyezték örök nyugalomra. Audzsában nyugszik Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj is, akiket a megszálló amerikai katonák öltek meg 2003-ban.


A szaddámi rendszerben uralkodó, de az amerikai invázió után betiltott iraki Baasz Párt bosszúra szólította fel az irakiakat a kivégzés után, de óva intett egy polgárháború kirobbantásától. A párt felszólította az irakiakat, hogy kíméletlenül torolják meg Szaddám Huszein kivégzését “a közös ellenségen”, a megszálló amerikaiakon és a többségében síiták lakta Iránon.


Bush: fontos mérföldkő a kivégzés


George W. Bush amerikai elnök fontos mérföldkőnek mondta Szaddám kivégzését egy olyan demokrácia felé vezető úton, amely képes kormányozni, fenntartani és megvédeni önmagát, és szövetséges lesz a terrorizmus elleni háborúban.


Fokozódó feszültség


Az Európai Unió soros, finn elnöksége elítélte Szaddám Huszein kivégzését, aggodalmának adva hangot, hogy a fejleménynek negatív következményei lesznek Irak jövőjére nézve. Az Európa Tanács felszólította az arab országot, hogy törölje el a halálbüntetést, csatlakozva a civilizált és demokratikus államok többségéhez. Az orosz külügyminisztérium szerint a kivégzés a katonai és politikai helyzet kiéleződéséhez vezethet Irakban, és növelheti a felekezetközi feszültséget. Tragikus és elszomorító fejleménynek minősítette Szaddám Huszein kivégzését a Vatikán, amely szerint ez az esemény tápot adhat a bosszúnak és az újabb erőszaknak.


Szaddám Huszein rászolgált a legsúlyosabb büntetésre – kommentálta a volt iraki diktátor kivégzésének hírét szombaton a magyar külügyminisztérium szóvivője. Polgár Viktor utalt arra, hogy a volt iraki elnök “többszörösen vétkes egy sor tömeggyilkosságban”, és két háborút is indított, az egyiket Irán, a másikat Kuvait ellen. A Köztársasági Elnöki Hivatal az EU soros elnökségét betöltő Finnország külügyminiszterének nyilatkozatát idézve közölte: a halálbüntetést ilyen súlyos bűncselekmények esetében sem lett volna szabad végrehajtani, noha nem fér kétség Szaddám Huszein bűnösségéhez.


Az arabok és muzulmánok többsége felháborodott


Az ítélet végrehajtását nyilatkozatban bélyegezte meg a világ legnagyobb emberi jogi szervezete, az Amnesty International(AI), amely szerint Huszein kivégzését sokan a győztesek igazságszolgáltatásának fogják tekinteni, és az ítélet végrehajtása sem állítja meg a politikai gyilkosságok “nem apadó hullámát”.
Az arabok és muzulmánok többségét világszerte felháborította Szaddám Huszein kivégzése, és még olyanok is megkérdőjelezték perének igazságosságát, akik úgy vélik, hogy a volt iraki diktátor megérdemelte a halált.


Az Arab Liga állásfoglalása szerint Szaddám Huszein kivégzésével tragikus véget ért a nevével fémjelzett rendszer. A palesztin kormányt vezető Hamász radikális mozgalom szóvivője politikai merényletnek nevezte a kivégzést, “amely megsért minden, a hadifoglyokra vonatkozó nemzetközi jogszabályt”.


Irán üdvözölte kivégzést


Irán üdvözölte az ítélet végrehajtását, amelyet “az irakiak győzelmének” minősített. Izrael szerint a volt iraki elnök kivégzésével “helyreállt az igazságosság rendje”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik