Nagyvilág

Jó eséllyel pályázunk a vízummentességre

Hazánknak jó esélye van arra, hogy az unióhoz újonnan csatlakozott országokkal együtt megkapja a Bush elnök által kilátásba helyezett vízummentességet. Jóllehet januártól már nem a republikánusok uralják az amerikai törvényhozást, a vízumkönnyítést vélhetően a demokraták is nagy arányban támogatják. A FigyelőNet interjúja Dr. Magyarics Tamás Amerika-szakértővel.

Ön szerint várható-e, hogy a demokraták megszavazzák a vízummentesség kiterjesztését?

A vízumkérdés ügye alapvetően nem pártpolitikai kérdés, a republikánusok és a demokraták is nagy arányban támogatják. A demokraták esetében ez a támogatottság erőteljesebb, mivel szavazóbázisuk körében több a kisebbség, a bevándorlók körébe tartozó, akik nyomást gyakorolhatnak a pártra a döntéshozatalban.


A vízumkérdés megszavazásánál nemzetbiztonsági kérdések is felmerülnek, ennek kapcsán pedig a demokraták bizonyítani akarnak, így valószínűleg támogatni fogják a több adat átadását maga után vonó vízummentességet és az országba való belépés megnehezítését.

Ön szerint milyen kritériumok alapján választják majd meg a vízummentes országok körét, és számíthatunk-e arra, hogy hazánkat is a kedvezményezettek közé sorolják majd?

Az országok kiválasztása minden bizonnyal politikai alapon dől majd el, ugyanis a jelenlegi szabályok alapján csak azok az államok részesülhetnek vízummentességben, akiknél három százalék alá esik az elutasítottak száma. Az újonnan csatlakozott országok esetében ez minden esetben magasabb, Magyarországon a diákok körében 10, egyéb esetben pedig 15 százalék körül van.


Hazánknak jó esélye van arra, hogy megkapja a vízummentességet, és beigazolódjon az az elv, mely szerint a nagyhatalmakkal szemben akkor tudjuk érvényesíteni érdekeinket, ha csoportosan lépünk fel. Ha az unióhoz újonnan csatlakozott országok közül lesznek, amelyek megkapják, hazánk sem maradhat ki.

Bush elnök vízumkönnyítésre vonatkozó kijelentésén sokan – így a külügyminiszter asszony is – meglepődtek. Ön szerint minek köszönhető ez az időzítés?

Az amerikai-magyar viszonyban valójában már régen napirenden van ez a téma, a rendszerváltás óta minden magyar miniszterelnök felhozta a vízumügyet. Hasonló a helyzet az Egyesült Államoknak a lengyelekkel, a csehekkel vagy akár a balti államokkal való viszonyában, melyet gyakorlatilag szinte csak ez a téma árnyékol be.


A vízumkérdés ugyanakkor az unión belül is feszültségforrás lehet, mivel a régi tagállamok közül Görögország kivételével mindenhol vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Ez a fajta megkülönböztetés tovább erősítheti az újonnan csatlakozott országoknak azt az érzését, hogy nem részesülnek egyenlő elbírálásban az unión belül, és másodrendű státuszúak a nemzetközi közösségben.

Hogyan gyakorolhat nyomást az unió a helyzet rendezése érdekében?

Mivel az EU–USA együttműködés stratégiai szempontból létfontosságú, és a vízumkérdés bizonyos szempontból presztízskérdés, szimbolikus jellegű, így az Egyesült Államok nagy valószínűséggel könnyebben tesz engedményeket ezen a téren, mint más, stratégiailag kulcsfontosságú területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik