Nagyvilág

Nacionalista győzelem esetén leállítják Szerbia EU-integrációját

Szerbia Európába integrálódása csak akkor folytatódhat, ha a jövő év eleji parlamenti választásokon a demokratikus erők kerülnek hatalomra – jelentette ki Olli Rehn, az EU bővítési biztosa a Vecernje Novosti című belgrádi lapnak.

A politikus szerint az unió tiszteletben tartja a szerb választók demokratikusan kinyilvánított akaratát, de azt már most világosan leszögezi, hogy ha nacionalista és európaiintegráció-ellenes erők győznek január 21-én, akkor az európai integráció folyamata leáll.

Az Európai Unió azt is szeretné, ha a szerb demokratikus erők szorosabban és fennakadásoktól mentesen együttműködnének az európai integrációhoz szükséges reformok végrehajtása érdekében – mondta a bővítési biztos, s a reformok közül kiemelte az igazságszolgáltatás, a rendőrség és az államvezetés átalakítását.

Nem tesznek engedményeket

Olli Rehn határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az EU hajlandó-e engedményt tenni Szerbiának, s elállni attól a követelésétől, hogy Belgrádnak maradéktalanul együtt kell működnie a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic elfogásában.

Ezzel rácáfolt a szerb politikusoknak arra a reményére, hogy miként a NATO is eltekintett ettől a követelménytől, s meghívta Szerbiát a Partnerség a békéért programba, úgy talán az EU is hajlandó lesz folytatni az együttműködés hiánya miatt májusban megszakított stabilizációs és társulási tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik