Külföld

Nacionalista győzelem esetén leállítják Szerbia EU-integrációját

admin
admin

2006. 12. 01. 11:44

Szerbia Európába integrálódása csak akkor folytatódhat, ha a jövő év eleji parlamenti választásokon a demokratikus erők kerülnek hatalomra – jelentette ki Olli Rehn, az EU bővítési biztosa a Vecernje Novosti című belgrádi lapnak.

A politikus szerint az unió tiszteletben tartja a szerb választók demokratikusan kinyilvánított akaratát, de azt már most világosan leszögezi, hogy ha nacionalista és európaiintegráció-ellenes erők győznek január 21-én, akkor az európai integráció folyamata leáll.

Az Európai Unió azt is szeretné, ha a szerb demokratikus erők szorosabban és fennakadásoktól mentesen együttműködnének az európai integrációhoz szükséges reformok végrehajtása érdekében – mondta a bővítési biztos, s a reformok közül kiemelte az igazságszolgáltatás, a rendőrség és az államvezetés átalakítását.

Nem tesznek engedményeket

Olli Rehn határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az EU hajlandó-e engedményt tenni Szerbiának, s elállni attól a követelésétől, hogy Belgrádnak maradéktalanul együtt kell működnie a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic elfogásában.

Ezzel rácáfolt a szerb politikusoknak arra a reményére, hogy miként a NATO is eltekintett ettől a követelménytől, s meghívta Szerbiát a Partnerség a békéért programba, úgy talán az EU is hajlandó lesz folytatni az együttműködés hiánya miatt májusban megszakított stabilizációs és társulási tárgyalásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.