Nagyvilág

Már öt sugárzásgyanús helyszín Londonban

Keddi londoni értesülések szerint már öt helyszínen talált sugárzásnyomokat a Scotland Yard, amely a polónium 210-es radioaktív izotóppal megölt egykori orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko halála ügyében nyomoz.

Nyomozás a polónium után

Oroszország havonta nyolc grammot exportál a polónium 210-es izotópjából, de Nagy-Britanniába már 2001 óta egyáltalán nem szállít ebből az igen ritka, radioaktív elemből – közölte Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezetője kedden. Elmondása szerint, nem hiszi, hogy Oroszországból lophattak el plutónium-210-est. Hangsúlyozta, hogy Oroszországban mindössze egyetlen vállalat állít elő plutónium-210-est, és az ellenőrzés nagyon szigorú, beleértve az emberre halálos veszélyt jelentő izotóp átadási folyamatát. Kirijenko szerint gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, hogy honnan származik a polónium 210-es izotópja, amellyel megfertőzték és így megölték Litvinyenkót.

A korábbi rendőrségi közlés szerint három helyen mutatták ki a szintetikus izotóp sugárzó nyomait: a londoni Piccadilly egyik szusiéttermében, a Millennium szállodában – Litvinyenko mindkét helyen megfordult megmérgezése napján –, valamint a dezertőr titkosszolgálati exügynök észak-londoni otthonában.

Keddi értesülések szerint azonban a Scotland Yard ugyancsak sugárzásnyomokat mutatott ki Borisz Berezovszkij, ellenzéki orosz pénzember irodájában, valamint egy biztonsági vállalkozásnál, amely a Millennium hotel közelében van. A milliárdos Berezovszkij, Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori közeli bizalmasa évek óta Londonban él, ahol – az orosz hatóságok kiadatási kérelme ellenére – három éve politikai menedékjogot kapott. Ezt arra hivatkozva kérte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette Kreml az életére tör. Hivatalosan Berezovszkijt több tízmillió dolláros csalás vádjával köröztetik az orosz hatóságok.

John Reid brit belügyminiszter előző este, a londoni alsóházban tett hivatalos nyilatkozatában még csak annyit mondott, hogy a rendőrség az addig ismert három helyszínen kívül „több más” londoni címen is sugárzást észlelt. Keddi londoni – jóllehet nem megerősített – értesülések szerint orvosi vizsgálatokra Londonba szállították Mario Scaramellát, Litvinyenko olasz kapcsolatát, akivel az egykori orosz titkos ügynök a Piccadillyn lévő szusibárban találkozott megmérgezése napján. Ugyancsak orvosi vizsgálatra utalták a londoni Daily Mirror napilap egyik riporterét, aki interjút készített Scaramellával, és kezet fogott az olasz professzorral.

Egészségügyi szakértők szerint a polónium 210-es elméletileg izzadsággal is átkerülhet az általa szennyezett szervezetből egy másik személy bőrére, de csak akkor fejt ki egészségkárosító hatást, ha a szervezeten belülre kerül.


A szálak Berezovszkijhoz vezetnek


A Borisz Berezovszkij londoni irodájában talált polónium 210-es izotópnyom arra vall, hogy a brit menedékjogot élvező Kreml-ellenes mágnásnak köze lehetett szövetségese, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ugyancsak Nagy-Britanniába emigrált egykori alezredese, Alekszandr Litvinyenko halálához – latolgatta az FSZB egy korábbi főnöke, Nyikolaj Kovaljov kedden Moszkvában. A brit rendőrség hétfőn éjjel lepecsételte Berezovszkij irodáját.


Kovaljov szerint, aki jelenleg dumaképviselőként a veteránügyi bizottságot vezeti, az új lelet erősíti azt a feltevést, hogy Berezovszkij Litvinyenkóval együtt dolgozhatott egy polóniumot felhasználó akción. Ennek végcélja az lehetett, hogy felkorbácsolják az (FSZB-előd szovjet) KGB-vel szembeni ellenszenvet, és olyan benyomást keltsenek, mintha Oroszországot a titkosszolgálatok neveltjei irányítanák – vélte Kovaljov.


A polónium Londonba csempészésének pedig az lehetett a célja, hogy Oroszországot olyan gyanúba keverjék, mintha sugártámadást készülne Angliára mérni – mondta a volt FSZB-főnök a RIA Novosztyi szerint. Kovaljov szerint meglehet, hogy Litvinyenko óvatlanul belenyúlt a konténerbe, amely a polóniumot tartalmazta. De az is lehet, hogy Berezovszkij szándékosan mérgezte meg Litvinyenkót – spekulált az orosz titkosszolgálati veterán.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik